Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα
Εγκρίθηκε το ενδέκατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας
από Η Άλλη Άποψη
Εγκρίθηκε χτες το11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίαςμετά από πολυήμερα παζάρια και ενστάσεις που έθετε ηΕλληνική κυβέρνησηυπερασπίζοντας τα συμφέροντα εφοπλιστών και ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και ηΟυγγαρία,για μια ουγγρική τράπεζα.
Στόχος του νέου πακέτου είναι κυρίως να αποτρέψει τρίτες χώρες και εταιρείες να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει ήδη επιβάλει η ΕΕ.
Προκειμένου να περιοριστεί η πρακτική να φορτώνουν πλοία ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου στη θάλασσα, ήτοι εκτός λιμένων, κάτι που γίνεται με στόχο την αποφυγή των απαγορεύσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, το νέο πακέτο κυρώσεων απαγορεύσει την πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές, εάν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το φορτίο είναι ρωσικής προέλευσης.
Το νέο πακέτο απαγορεύει τη διέλευση μέσω Ρωσίας αγαθών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή να συνδράμουν τον ρωσικό τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενώ θα μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην πώληση ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε χώρες που ενδέχεται να τα πουλήσουν με τη σειρά τους στη Ρωσία.
Παρατείνεται επίσης η αναστολή των αδειών λειτουργίας 5 ρωσικών ΜΜΕ στην ΕΕ και προστίθενται επιπλέον 71 φυσικά πρόσωπα και 33 οντότητες στη λίστα αυτών που έχουν δεσμευτεί περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ.