Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τον αντιδραστικό κανονισμό γενικευμένου φακελώματος της ΕΕ (Chat control)

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για τον αντιδραστικό κανονισμό γενικευμένου φακελώματος της ΕΕ (Chat control)

Τη μαζική παρακολούθηση και τη λογοκρισία που προωθείται μέσω του προτεινόμενου κανονισμού CSAM (Child Sexual Abuse Material) της ΕΕ,  γνωστού και ως «Chat control» με πρόσχημα την προστασία των παιδιών, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Ο προτεινόμενος κανονισμός, στο πλαίσιο της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και του αντίστοιχου υλικού στο διαδίκτυο, ουσιαστικά προωθεί τη μαζική παρακολούθηση, συλλογή, συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων, τη λογοκρισία και το φακέλωμα με πρόσχημα την προστασία των παιδιών. Για μια ακόμα φορά, σοβαρότατα και ειδεχθή φαινόμενα αξιοποιούνται για να προωθηθούν νέα αντιδραστικά μέτρα και να αποσπαστεί η λαϊκή συναίνεση σε αυτά.

Η ΕΕ επιδιώκει με αυτό τον κανονισμό να προχωρούν εύκολα, γρήγορα και «προληπτικά» σε όλους, μέτρα παρακολούθησης (πχ. επισυνδέσεις, πρόσβαση σε εικόνες, βίντεο, κείμενο, συνδέσμους, μεταδεδομένα, ακόμη και στις λεγόμενες «κρυπτογραφημένες πλατφόρμες» - whatsapp, viber, signal κα) που πριν απαιτούσαν είτε ορισμένες διαδικασίες έγκρισης, όπως εισαγγελική παραγγελία και αιτιολόγηση, ακόμη και αν αυτή σκόπιμα ήταν «λάστιχο» («εθνική ασφάλεια», πρόληψη βίαιων εγκλημάτων, «τρομοκρατίας» κλπ) , ή τη χρήση «παράνομων» κατασκοπευτικών λογισμικών τύπου Predator, Pegasus, όπως έχει αποδειχθεί.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από την πρώτη συζήτηση και ψηφοφορία το 2021 είχε καταψηφίσει τον κανονισμό. Ο κανονισμός μεταφέρει την ευθύνη για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και την προστασία τους, στους παρόχους υπηρεσιών, δηλαδή στους μεγάλους ομίλους τηλεπικοινωνιών. Με δυο λόγια «βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», αφού ως γνωστόν προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους οι όμιλοι των ψηφιακών μέσων και πλατφορμών δε διστάζουν να φιλοξενούν και να διαδίδουν ακόμη και τις πιο αρρωστημένες πλευρές που γεννάει η σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, όπως πχ διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Η επιχείρηση καθησυχασμού από την Δανέζικη Κυβέρνηση, που προωθεί την πρόταση στο Συμβούλιο, περί χρονικού περιορισμού στη συλλογή στοιχείων, ή και αυτοπεριορισμού των κατηγοριών δεδομένων που συλλέγονται, ή του χρόνου που αυτά θα αποθηκεύονται δεν αναιρούν ότι οι όμιλοι και το εχθρικό αστικό κράτος έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» ελέγχου του συνόλου των διακινούμενων δεδομένων. Μάλιστα, ο κανονισμός εξαιρεί τα στελέχη κυβερνήσεων, τα μέλη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας από αυτούς τους ελέγχους, τη στιγμή που μόνο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις με τέτοιους θύτες.

Η πρόβλεψη για έλεγχο στη συσκευή του χρήστη πριν καν σταλεί το «μήνυμα», για αδυνάτισμα της κρυπτογράφησης επικοινωνιών και οι συνεπακόλουθοι «έλεγχοι συνομιλιών» στο πλαίσιο του κανονισμού από τους μηχανισμούς των κρατών – μελών και τους μεγάλους ομίλους των ψηφιακών πλατφορμών, σε κάθε περίπτωση, θα αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Ειδικά σε μία περίοδο που τα κρούσματα λογοκρισίας πληθαίνουν στο διαδίκτυο, με μπλοκάρισμα και αποκλεισμό σε ιστοσελίδες ή ακόμα και σε έργα τέχνης, με το πρόσχημα της «αναπαραγωγής τρομοκρατικού περιεχομένου», ή στο όνομα της «καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης». Ενδεικτική είναι άλλωστε η αντιμετώπιση αναρτήσεων ακόμα και με την Παλαιστινιακή σημαία που εκλαμβάνονται ως υποστήριξη  «τρομοκρατίας» ή «αντισημιτισμού». Άλλωστε, η δήθεν «ευαίσθητη» για τα δικαιώματα των παιδιών ΕΕ εδώ και τρία σχεδόν χρόνια συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ, που κατά μέσο όρο δολοφονεί 28 παλαιστινιόπουλα κάθε μέρα στη Γάζα.

Ταυτόχρονα ο έλεγχος της διάδοσης δήθεν «κακοποιητικού περιεχομένου», με αυτοματοποιημένες διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρει σοβαρά ζητήματα «παρερμηνειών». Την ίδια ώρα απουσιάζει η οργανωμένη κρατική εξειδικευμένη στήριξη με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες πρόληψης και προστασίας των παιδιών, ενώ επιταχύνεται η εμπορευματοποίησή τους.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:

- με πρόσχημα την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική και κάθε είδους κακοποίηση και τη διάδοση κακοποιητικού υλικού, δρομολογείται η συλλογή, συγκέντρωση, επεξεργασία, και καταγραφή περιεχομένου συνομιλιών κάθε χρήστη απευθείας μέσα στις συσκευές τους;

- αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη καταργεί την όποια ιδιωτικότητα στις τηλεπικοινωνίες  και προωθεί το προληπτικό φακέλωμα των πάντων, την απαράδεκτη καταστολή και περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και διασφάλισης του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών, κάνοντας πράξη τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των κρατών όπως και των συμμαχιών τους, για άμεση πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

- σε τελική ανάλυση ο εν λόγω κανονισμός δεν προστατεύει τα παιδιά από την κακοποίηση κάθε μορφής, αλλά ανοίγει το δρόμο σε νέους μεγάλους κινδύνους και για τα ίδια και για τα δικαιώματα των χρηστών με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων ενώ οι αρμόδιες υποδομές και υπηρεσίες, -συμπεριλαμβανομένων των σχολικών- για την προστασία του παιδιού έχουν δραματικά συρρικνωθεί, απαξιωθεί κι οι περισσότερες είναι εμπορευματοποιημένες-ιδιωτικές, συνεπώς απρόσιτες στα παιδιά και στους γονείς τους;».


Έχει διαβαστεί 531 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 626 επισκέπτες και 0 μέλη.