Δευτέρα, 25 Μάι, 2020

  • Περί φυσικού αερίου
  • Σε θετική κατεύθυνση
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • Ο Κώστας Καλαϊτζίδης συγχαίρει Ζαφειράκη Νάουσα και Φίλιππο Βέροιας
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων
  • Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»
Περί φυσικού αερίου1 Σε θετική κατεύθυνση2 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ3 Ο Κώστας Καλαϊτζίδης συγχαίρει Ζαφειράκη Νάουσα και Φίλιππο Βέροιας4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερωτηματικά για τους όρους λειτουργίας των σχολείων και επικίνδυνη επίκληση της ατομικής ευθύνης των γονέων5 Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «Πακτωλός» χρημάτων και νέα προνόμια για τα μονοπώλια στο όνομα της Κλιματικής Αλλαγής

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «Πακτωλός» χρημάτων και νέα προνόμια για τα μονοπώλια στο όνομα της Κλιματικής Αλλαγής

Με το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής -το οποίο προκρίνεται ως ένα πεδίο με μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια- να κυριαρχεί, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το συγκεκριμένο θέμα κυριαρχεί άλλωστε και στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, καθώς, όπως ομολογείται, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 «θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη».

Πακτωλός χρημάτων και νέες διευκολύνσεις για τα μονοπώλια των ΑΠΕ

Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα στοχεύουν όχι μόνο ο πακτωλός των χρημάτων που θα επενδυθούν σε αυτόν τον τομέα (χρήματα που προκύπτουν από το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων) αλλά και οι νομοθεσίες και το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο των χωρών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα το κείμενο αναγνωρίζει την ανάγκη «να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα ωφελεί όλα τα κράτη-μέλη και θα περιλαμβάνει κατάλληλα μέσα, κίνητρα, στήριξη και επενδύσεις ώστε να διασφαλιστεί η οικονομικά αποδοτική, δίκαιη καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη και αμερόληπτη μετάβαση, συνεκτιμώντας τις διάφορες εθνικές συνθήκες όσον αφορά τα σημεία εκκίνησης».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων, τα ποσά που θα δοθούν (κυρίως στα μονοπώλια του κλάδου των ΑΠΕ) είναι «αστρονομικά». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι θα στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ τη δεκαετία 2021-2030, ενώ παράλληλα αποφάσισε να διατεθούν και αρκετοί πόροι από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), όπως αποκαλείται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης.

Την ίδια ώρα πάντως, στο κείμενο γίνεται και προσπάθεια συγκερασμού των αντιθέσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων που υπάρχουν τόσο ανάμεσα στις εθνικές αστικές τάξεις των χωρών-μελών όσο και μεταξύ των επιμέρους κλάδων των καπιταλιστικών οικονομιών.

Έτσι, το κείμενο αναγνωρίζει την ανάγκη ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας «να επιτευχθεί κατά τρόπο που να διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διαρροής άνθρακα κατά τρόπο σύμφωνο προς τον ΠΟΕ». Επίσης αποδέχεται ότι ένα κράτος-μέλος (σ.σ. η Πολωνία) «δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά», ενώ αποδέχεται και το γεγονός ορισμένες χώρες «να αποφασίζουν για το ενεργειακό τους μείγμα και να επιλέγουν τις πλέον κατάλληλες τεχνολογίες», ικανοποιώντας το αίτημα της Τσεχίας, που ζήτησε την αναγνώριση εκ μέρους της ΕΕ της πυρηνικής ενέργειας ως «πηγής μηδενικών εκπομπών».

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και το ΠΔΠ, με τους ηγέτες των 27 χωρών να εξουσιοδοτούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Συζήτηση για τη διείσδυση των μονοπωλίων στην Αφρική, αλλά και το Εμπόριο   

Αναφορικά με τα άλλα θέματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την ιδέα της διενέργειας διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης με σημείο έναρξης το 2020 και ολοκλήρωσης το 2022, ζητώντας από την κροατική προεδρία να επεξεργαστεί τον καθορισμό της θέσης σχετικά με το περιεχόμενο, το αντικείμενο, τη σύνθεση και τη λειτουργία μιας τέτοιας διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχει το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν.

Συζητήθηκε επίσης η εταιρική σχέση ΕΕ - Αφρικής, υπό το πρίσμα της διευκόλυνσης της διείσδυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην αφρικανική ήπειρο, που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία). Το θέμα αυτό θα απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2020.

Αναφορικά με το Εμπόριο, με καταγεγραμμένη την ανησυχία της ΕΕ «για την παράλυση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ», με βάση τη στάση των ΗΠΑ, το κείμενο στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής να θεσπίσει «προσωρινές ρυθμίσεις με τρίτες χώρες επιδιώκοντας παράλληλα ενεργά μια μόνιμη λύση».

Τέλος, στο κείμενο υπάρχει και μία αναφορά - ευχολόγιο στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, και συγκεκριμένα σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και ότι «το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», καθώς και μια κατακλείδα στο γνωστό τόνο του ευχολογίου, πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Το σημερινό πρόγραμμα

Από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συζήτηση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν η αναθεώρηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας (BICC), αλλά και τεχνικές πλευρές της ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης.

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος και το Brexit και οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, με τους ηγέτες να συνυπολογίζουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία.

(Με πληροφορίες από consilium.europa.eu)

Έχει διαβαστεί 234 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 10 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 80 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά