Τρίτη, 04 Αύγ, 2020

  • Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)
  • Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς
  • Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…
  • Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας
Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)2 Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς4 Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…5 Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βαριές ευθύνες

Βαριές ευθύνες

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των... Περισσότερα

Γαλλία: Ένταση της τρομοϋστερίας, εκκλήσεις «εθνικής ενότητας» και ενδοαστικές κόντρες

από Η Άλλη Άποψη

Ενισχύεται το σκηνικό τρομοϋστερίας με αφορμή τις αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία, την ίδια ώρα που πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σε αυτό το κλίμα, την Κυριακή πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ θα μεταβούν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην «πορεία για τη δημοκρατία». Ήδη η Γερμανίδα καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτή την πορεία, για να εκφράσουν την «ενότητα» που πρέπει να υπάρξει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η κινητοποίηση διοργανώνεται στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων των τελευταίων ημερών, αλλά όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αξιοποιείται για να προβληθεί η αναγκαιότητα μιας σειράς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των γενικότερων κατασταλτικών μέτρων που βρίσκονται στα σκαριά.

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια μέρα, την Κυριακή, θα συναντηθούν στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και των ΗΠΑ «για να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Επίσης στις 12 Φλεβάρη θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί η λήψη νέων μέτρων φακελώματος και αστυνομοκρατίας: «Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, ωστόσο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας», δήλωσε, υπενθυμίζοντας τη θέσπιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Διάγγελμα Ολάντ

Στο μεταξύ, σε διάγγελμα προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ,λίγη ώρα μετά την αιματηρή κατάληξη που είχαν οι δύο υποθέσεις ομηρίας.

Αφού δήλωσε ότι η Γαλλία πέρασε αυτή τη δοκιμασία, αλλά η απειλή επιθέσεων παραμένει, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για μία ακόμη φορά σε «εθνική ενότητα». Αποκάλεσε τη «δημοκρατική πορεία» της Κυριακής, απόδειξη αυτής της ενότητας, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος σε αυτήν (είναι η πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε διαδήλωση από το 1990, όταν ο Φρ. Μιτεράν είχε πάρει μέρος σε διαδήλωση κατά της βεβήλωσης εβραϊκών μνημείων).

Όλες οι βαρύγδουπες δηλώσεις για «εθνική ενότητα», στην οποία φυσικά ομνύουν όλα τα αστικά κόμματα στη Γαλλία, αποκρύπτουν ότι είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική όλων των γαλλικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Ολάντ, που έμπλεξε τη χώρα, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, σε αυτό το κουβάρι αντιθέσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, κάτι που αποφέρει αμύθητα κέρδη στα γαλλικά μονοπώλια (που εκμεταλλεύονται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πλούτου της αφρικανικής ηπείρου), αλλά κάνει το γαλλικό λαό στόχο και θύμα κάθε είδους βαρβαρότητας.

Εκκλήσεις «εθνικής ενότητας» και ενδοαστικές κόντρες

Στο εσωτερικό της Γαλλίας το κάλεσμα Ολάντ για «εθνική ενότητα» εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των αστικών κομμάτων.

Η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης να αποκλείσει από το προσκλητήριο συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Κυριακής, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της προέδρου του, Μαρίν Λεπέν.

«Δεν είναι εθνική ενότητα όταν αποκλείει το 25% των Γάλλων (το ποσοστό του κόμματος στις τελευταίες ευρωεκλογές), είναι πολιτικό παιχνίδι», δήλωσε η ηγέτης της ακροδεξιάς, ενώ η ανηψιά της και βουλευτής του κόμματος, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, έκανε λόγο για στημένο παιχνίδι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου UMP, τα οποία έδειξε ως υπεύθυνα για την άνοδο του λεγόμενου «ισλαμικού φονταμενταλισμού».

Αυτό βέβαια που συνειδητά κρύβει το εν λόγω κόμμα, που έχει χτίσει μεγάλο κομμάτι της ανόδου της επιρροής του (υπενθυμίζεται ότι είναι σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2017) στο ρατσισμό και ειδικά στην ισλαμοφοβία, είναι ότι οργανώσεις ισλαμιστών, που δήθεν πολεμούν οι ιμπεριαλιστές, έχουν πολυπλόκαμες σχέσεις με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από αυτές, με πρώτες τις ΗΠΑ, που τις αξιοποιούν για όλα τα βρώμικα σχέδια τους, από το Αφγανιστάν ως τη Λιβύη.

Η Γαλλία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες αυτές τις επεμβάσεις, κάτι φυσικά για το οποίο η ακροδεξιά όχι μόνο δε λέει λέξη, αλλά το υποστήριξε με ζήλο και φανατισμό, προς όφελος των γαλλικών μονοπωλίων.

Το κουβάρι αυτών των εξελίξεων, οι αιματηρές επιθέσεις και το πώς αξιοποιούνται δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για οργάνωση και αντεπίθεση του ταξικού εργατικού κινήματος, και στη Γαλλία και παντού, του μόνου που θα τα βάλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά και με τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες αλλά και με τη ρίζα που τις γεννά, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα.

Αναφορές ότι οι όμηροι «πιθανώς» σκοτώθηκαν στην αρχή της επίθεσης

Οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού σκοτώθηκαν από τον ένοπλο εισβολέα Αμεντί Κουλιμπαλί «πιθανώς» από την αρχή της επίθεσης, δήλωσε ο εισαγγελέας του ΠαρισιούΦρανσουά Μουλάν.

«Οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τις δυνάμεις ασφαλείας», υποστήριξε ο δικαστής. Επίσης ανέφερε ότι ο ένοπλος δράστης της ομηρίας, Αμεντί Κουλιμπαλί, είχε παγιδεύσει το κατάστημα και «απείλησε να πυροβολήσει όλους τους ομήρους» οι οποίοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

 

Έχει διαβαστεί 457 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 31 °C
Άνεμος ΝΝΔ 3-5 μποφόρ

Τρίτη, 04 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος ΝΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 143 επισκέπτες και 0 μέλη.