του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα
Κανονικά υποψήφιος για την προεδρία ο Τραμπ έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο
από Η Άλλη Άποψη
ΤοΑνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑδικαίωσε τονΝτόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας μιας δικαστική απόφαση με την οποία είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια στηνΠολιτεία του Κολοράντο, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Οι δικαστές, χωρίς να κρίνουν τις ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση που είχε λάβει στις 19 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο. Τότε, το δικαστήριο αυτό αποφάσισε ότι ο Τραμπ θα αποκλειστεί από τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που, όπως έκρινε, απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα.
Ο Τραμπ είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Μοναδική αντίπαλός του είναι η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.
«Μεγάλη νίκη για την Αμερική» έγραψε ο Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα και τρία θαυμαστικά, στον ιστότοπό του αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση.
Το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα οποιονδήποτε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα. Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι εννέα δικαστές έκριναν ότιμόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευσησε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.
Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί επίσης από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις, με βάση της 14η Τροπολογία. Η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων όμως είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε παραμονή της «Σούπερ Τρίτης», της ημέρας που οι περισσότερες Πολιτείες οργανώνουν προκριματικές εκλογές. Καθώς προσφυγές για τον αποκλεισμό του Τραμπ άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, ήταν σημαντικό για την υποψηφιότητά του να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια και να αναγράφεται το όνομά του στα ψηφοδέλτια και στις 50 Πολιτείες.