«Με την αμερικανική κυβέρνηση υπήρξε δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο σημαντικοί σύμμαχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στήριξης των επιχειρήσεων (σ.σ. στη Μέση Ανατολή). Ήταν όμως επίσης σαφές πως ένας αριθμός Ευρωπαίων συμμάχων - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - προσέφεραν στήριξη στον ισχυρότερο σύμμαχο, με επιμελητεία, βάσεις και μέσ... Περισσότερα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν σε πλημμυρισμένες σκηνές ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
από Η Άλλη Άποψη
Βαθαίνει, μέρα με τη μέρα,η τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός, παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται ασταμάτητα ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ορμητικές βροχές του χειμώνα, με χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να αγωνίζονται να επιβιώσουν σε πλημμυρισμένες σκηνές.
Την Κυριακή σημειώθηκαν νέα ισραηλινά πλήγματα. Μια πηγή από το Ιατρικό Κέντρο Nasser ανέφερε ότιτρεις άνθρωποι σκοτώθηκαναπό βομβαρδισμό ανατολικά τουΧαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Την ίδια ημέρα, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη γειτονιάΖέιτούντης Πόλης της Γάζας και περιοχές κοντά στη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχεύει σημεία εντός της λεγόμενης «κίτρινης γραμμής» – της οροθετημένης ζώνης από την οποία αποσύρθηκαν τα στρατεύματα στο πλαίσιο της εκεχειρίας.
Από την έναρξη της εκεχειρίας, τουλάχιστον 266 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 635 τραυματιστεί από ισραηλινές επιθέσεις, φτάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε 70.000 νεκρούς.
Οι βροχές που έπληξαν τη Γάζα για δεύτερη συνεχή ημέρα, μετέτρεψαν τα στρατόπεδα εκτοπισμένων σε λίμνες λάσπης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ,13.000 οικογένειες– των οποίων τα σπίτια ισοπεδώθηκαν από δύο χρόνια αδιάκριτων ισραηλινών βομβαρδισμών – εκτίθενται τώρα σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες καθώς διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα. Δεδομένα του ΟΗΕ δείχνουν ότι πάνω από το 80% των κτιρίων και κατοικιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από την έναρξη της εγκληματικής στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ.
Ένας εκτοπισμένος, οΑμπντουλραχμάν Ασάλια, από την Πόλη της Γάζας, περιέγραψε την απόγνωση:«Όλες οι σκηνές πλημμύρισαν. Στρώματα, φαγητό, νερό, ρούχα – όλα μουλιάσανε. Ζητάμε βοήθεια για νέες σκηνές που να προστατεύουν τουλάχιστον από το κρύο του χειμώνα».
Οι εκτοπισμένοι που μένουν σε βομβαρδισμένα κτίρια κινδυνεύουν από κατάρρευση λόγω υγρασίας, ενώ όσοι στήνουν σκηνές κοντά στην ακτή απειλούνται από ισχυρά κύματα.
Τα κατοχικά αίσχη συνεχίζονται και στη Δυτική Όχθη.Ισραηλινές επιδρομές σε δύο καταυλισμούς άφησαν νεκρούς δύο νέους Παλαιστίνιους.Στον καταυλισμό Φαρά, στρατιώτες πυροβόλησαν τον 15χρονο Τζαντάλα Τζιχάντ Τζουμά, ενώ στον καταυλισμό Ασκάρ, σκοτώθηκε ο Χασάν Σαρκάσι, όπως ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται και από τουςισραηλινούς περιορισμούς στην εισαγωγή βοήθειας. Η Ταμάρα Αλριφάι, διευθύντρια επικοινωνιών της UNRWA, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ βάζει περιορισμούς σε ό,τι εισέρχεται, απαγορεύοντας αντικείμενα διπλής χρήσης που υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά. Η UNRWA αντιμετωπίζει διπλάσιους ελέγχους από άλλους οργανισμούς. Διαθέτει προμήθειες για 6.000 φορτηγά από αποθήκες στην Αίγυπτο και Ιορδανία, αλλάμόνο 150 φορτηγά εισέρχονται καθημερινά– μακριά από τις ανάγκες των 2 εκατομμυρίων εκτοπισμένων.
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο σφαγέας Νετανιάχου δήλωσε πως δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η εκεχειρία στη Γάζα καθώς το Ισραήλ περιμένει ακόματα λείψανα τριών ομήρων από τη Χαμάς.
Οι Ταξιαρχίες Κάσαμ της Χαμάς συνεργάζονται με τον Ερυθρό Σταυρό για να εντοπίσουν λείψανα κάτω από ερείπια, αλλά η διαδικασία καθυστερεί. Παράλληλα, ο Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεσή του σε παλαιστινιακό κράτος, μια μέρα πριν από τηνψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕγια το ψήφισμα των ΗΠΑ για την δημιουργία στρατιωτικής δύναμης που θα αποσταλεί στη Γάζα.