Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους1 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα2 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία3 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει4 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ5 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών

από Η Άλλη Άποψη
Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών

Σε αποτυχία κατέληξε άλλη μία Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), καθώς οι διατηρώντας την απειλή του πυρηνικού εφιάλτη σε μία περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται.

Η διάσκεψη, που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, δεν κατέληξε σε συμφωνημένο τελικό κείμενο. Ο πρόεδρός της, Βιετναμέζος διπλωμάτης Ντο Χουνγκ Βιέτ, παραδέχθηκε ενώπιον δημοσιογράφων ότι «παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, η διάσκεψη δεν είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνία».

Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων (Arms Control Association), μη κυβερνητικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ, σημαντικό ρόλο στην αποτυχία διαδραμάτισε η προσπάθεια της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει το φόρουμ για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Ντάριλ Κίμπολ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη διαμάχη για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν δεν μπορεί να επιλυθεί στη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT. Απαιτείται σοβαρή διπλωματία εκτός των αιθουσών του ΟΗΕ».

Ο Κίμπολ επισήμανε επίσης ότι, για πρώτη φορά από το 1972, δεν υπάρχουν πλέον συμφωνημένα όρια στον αριθμό των αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 90% των περίπου 12.241 πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως βρίσκονται σε αμερικανικά και ρωσικά χέρια.

Από την πλευρά της, η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έριξε τις ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Σε ανάρτησή της στο X, η ιρανική αποστολή κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «υπερβολικές απαιτήσεις» και «κωλυσιεργία», που οδήγησαν τη διάσκεψη σε «ελεύθερη πτώση». Όπως τόνισε, η στάση αυτή υπονομεύει συστηματικά τη Συνθήκη, η οποία κινδυνεύει να χάσει κάθε νόημα χωρίς ουσιαστικές κινήσεις πυρηνικού αφοπλισμού.

Η ιρανική πλευρά χαρακτήρισε την προσέγγιση των ΗΠΑ ως προσπάθεια μετατροπής της NPT σε εργαλείο πίεσης, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) το 2018. Σε προσχέδιο κειμένου που κυκλοφόρησε κατά τη διάσκεψη, υπήρχε μάλιστα ρητή αναφορά ότι το Ιράν «δεν πρέπει ποτέ» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πρόταση που η Τεχεράνη θεώρησε προκλητική.


Έχει διαβαστεί 348 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1895 επισκέπτες και 0 μέλη.