Κυριακή, 26 Απρ, 2026

  • Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις σφαγές σε Λίβανο και Γάζα
  • Ένοπλος άνοιξε πυρ στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου παρόντος του Τραμπ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ   : Κατάθεση προβλημάτων στο Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ημαθίας
  • Νέα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο παρά τη νέα εκεχειρία
  • ΚΚΕ: Οι συμφωνίες Μητσοτάκη και Μακρόν έχουν πυξίδα τα κέρδη των μονοπωλίων ενώ μπλέκουν βαθύτερα τη χώρα στους πολέμους
  • O τζόγος είναι σύμπτωμα σήψης και παρακμής της καπιταλιστικής κοινωνίας
Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις σφαγές σε Λίβανο και Γάζα1 Ένοπλος άνοιξε πυρ στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου παρόντος του Τραμπ2 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ   : Κατάθεση προβλημάτων στο Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ημαθίας3 Νέα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο παρά τη νέα εκεχειρία4 ΚΚΕ: Οι συμφωνίες Μητσοτάκη και Μακρόν έχουν πυξίδα τα κέρδη των μονοπωλίων ενώ μπλέκουν βαθύτερα τη χώρα στους πολέμους5 O τζόγος είναι σύμπτωμα σήψης και παρακμής της καπιταλιστικής κοινωνίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την πρόσβαση των παιδιών στα social media

Του Αλέκου Χατζηκωστα * Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και παίρνει διαστάσεις. Η κρίση ψυχικής υγείας στα παιδιά παγκοσμίως επιδεινώνεται και έφθασε σε κρίσιμο σημείο, από την «ανεξέλεγκτη εξάπλωση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , σύμφωνα για παράδειγμα με έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών «KidsRig... Περισσότερα

ΚΟΥΒΑ: Ολοκληρώθηκε το 8ο Συνέδριο του ΚΚ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
ΚΟΥΒΑ: Ολοκληρώθηκε το 8ο Συνέδριο του ΚΚ
Ολοκληρώθηκε χτες το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας που άρχισε την περασμένη Παρασκευή.

Στην εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, που παρουσίασε την πρώτη μέρα ο απερχόμενος Α΄ Γραμματέας, Ραούλ Κάστρο, αναφέρονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της εντατικοποίησης των μέτρων οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, καθώς και τις επιπτώσεις από την πανδημία. Σημείωσε ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων για άνοδο της παραγωγής που έχουν αποφασιστεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης των εισαγωγών και ειδών διατροφής και την εξοικονόμηση Ενέργειας. Κατήγγειλε ακόμα την προσπάθεια των ΗΠΑ να δυσφημίσουν την πρωτοπόρα διεθνιστική συνεισφορά της μπριγάδας των γιατρών «Χένρι Ριβ» και συγχάρηκε την προσπάθεια των Κουβανών επιστημόνων που κατάφεραν να εξελίξουν 5 εμβόλια για τον κορονοϊό, από τα οποία τα 3 βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης. Σε άλλο σημείο, καταγγέλλοντας την επιθετικότητα των ΗΠΑ, τόνισε ότι δεν θεωρούν εχθρό τον αμερικανικό λαό και ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές δεν αποτελούν εμπόδιο για μια πολιτισμένη και με σεβασμό σχέση» με τις ΗΠΑ, χωρίς η Κούβα να διαπραγματεύεται τις αρχές και τις αξίες της.

το τέλος της εισήγησης, ο Ρ. Κάστρο, που θα συμπληρώσει τον Ιούνη τα 90 του χρόνια, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε το καθήκον του στην ηγεσία του Κόμματος, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσω να υπηρετώ ως ένας ακόμη επαναστάτης μαχητής, έτοιμος να προσφέρω τη συμβολή μου μέχρι το τέλος της ζωής μου (...) Πιστεύω στη δύναμη και την αξία του παραδείγματος και στην κατανόηση των συμπατριωτών μου και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι όσο ζω θα είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ την πατρίδα, την Επανάσταση και τον σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια, οι 3 επιτροπές του Συνεδρίου κατέληξαν σε 5 αποφάσεις που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια. Η πρώτη ήταν η έγκριση της εισήγησης. Ακολούθησε η απόφαση για την επικαιροποίηση της αντίληψης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της Κούβας, διαδικασία που επισημαίνεται ότι «στηρίζει τους κύριους μετασχηματισμούς για την ενοποίηση και τη συνέχεια της Επανάστασης με βάση τις δυνατότητές μας. Μεταξύ των κύριων μετασχηματισμών είναι: Η εδραίωση του ρόλου της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας όλων των ανθρώπων στα βασικά μέσα παραγωγής, η αναγνώριση και διαφοροποίηση των διαφορετικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης που διασυνδέονται, η συνολική βελτίωση του συστήματος σχεδιασμένης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και του κράτους ως οργανωτή, συντονιστή και ρυθμιστή όλων των παραγόντων της οικονομίας, ιδίως η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε εδαφική βάση». Επίσης επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο να αποτραπεί οι παραγωγοί και όσοι ασχολούνται με το εμπόριο, ανεξάρτητα από τη μορφή ιδιοκτησίας ή διαχείρισης, να προωθούν κακές πρακτικές, κερδοσκοπία και κινήσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα και τις αρχές της κοινωνίας».

Η επόμενη απόφαση αφορά στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης, όπου συγκεκριμενοποιούνται τα μέτρα που θα υπηρετήσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ακολούθησαν αποφάσεις για το ρόλο του κόμματος και την αναγκαία πολιτική στελεχών για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Α΄ Γραμματέα της τον Πρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, και άλλα 13 μέλη στο Πολιτικό Γραφείο.

Έχει διαβαστεί 729 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 593 επισκέπτες και 0 μέλη.