Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Κούβα: Στη χώρα που στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος!

από Η Άλλη Άποψη
Κούβα: Στη χώρα που στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος!

Η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM) βρίσκεται στην Κούβα, στην περιοχή Santa Fe στη δυτική Αβάνα, και έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ιατρική σχολή στον κόσμο.

Είναι χτισμένη στη θέση μιας παλιάς ναυτικής ακαδημίας και έχει θέα τη θάλασσα. Αποτελείται από 28 κτίρια με 80 αίθουσες διδασκαλίας, 37 εργαστήρια, 5 αμφιθέατρα, κοιτώνες, θεραπευτήριο και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις.

Ιδρύθηκε και εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1999 από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Μέχρι σήμερα, ένα σύνολο 24.486 γιατρών από 33 άλλα έθνη έχουν αποφοιτήσει από αυτή, με τις εκπαιδευτικές τους δαπάνες να καλύπτονται από την Κουβανική Κυβέρνηση.

Οι φοιτητές της, πέρα του ότι λαμβάνουν εδώ υψηλή επιστημονική κατάρτιση, μαθαίνουν παράλληλα την σημασία των όρων 'δεοντολογία', 'ανθρωπισμός' και 'αλληλεγγύη'. Ταυτίζονται πλήρως με τις έννοιες αυτές και προετοιμάζονται έτσι με σκοπό να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις προκλήσεις του σήμερα στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Συνήθως, όσοι από τις φτωχές χώρες έρχονται να σπουδάσουν εδώ με υποτροφίες, προέρχονται από μικρά κοινωνικά στρώματα και έχουν την πρόθεση μόλις αποφοιτήσουν να επιστρέψουν σε αυτές για να κάνουν την πρακτική τους και να εργαστούν στις φτωχές κοινότητες των χωρών τους.

Η δημιουργία της Σχολής συνελήφθη ως ιδέα από τον ίδιο τον Φιντέλ ως μέρος της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας της Κούβας (γνωστή ως "Ολοκληρωμένο Σχέδιο Υγείας για την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική") με αφορμή την καταστροφή που είχε προκληθεί από τον τυφώνα Georges και τον τυφώνα Mitch το 1998, οι οποίοι επηρέασαν πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο πέρασμα τους, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας.

Σε όλες αυτές τις χώρες, πάνω από 11.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις προκύπτουσες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ως απάντηση, η Κουβανική Κυβέρνηση είχε προσφέρει 500 πλήρης ιατρικές υποτροφίες ετησίως για την επόμενη δεκαετία σε φοιτητές από τέσσερις χώρες - Δομινικανή Δημοκρατία, Αϊτή, Ονδούρα και Νικαράγουα - που είχαν πληγεί σοβαρά από αυτούς τους τυφώνες.

Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη τεράστια προσφορά του νησιού της Επανάστασης στην καταπολέμηση του κορονοϊου σε ολόκληρη τον κόσμο με την αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Έχει διαβαστεί 615 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 839 επισκέπτες και 0 μέλη.