Τρίτη, 03 Φεβ, 2026

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ  : Για τις χυδαίες και προσβλητικές δηλώσεις της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλεξοπούλου σχετικά με τις συνθήκες ζωής και τις αποδοχές των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
  • ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ: Η συνταγματική αναθεώρηση φέρνει αντιδραστικές τομές για να ενισχυθούν η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου
  • ΚΚΕ: Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές» είναι αυταπόδεικτα ψευδείς
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Μπροστά στις νέες απειλές των ΗΠΑ απαιτούμε κάτω τα χέρια από την Kούβα!»
  • ΜΑΣ: «Όχι στην Αναθεώρηση του άρθρου 16
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ  : Για τις χυδαίες και προσβλητικές δηλώσεις της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλεξοπούλου σχετικά με τις συνθήκες ζωής και τις αποδοχές των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους1 ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ: Η συνταγματική αναθεώρηση φέρνει αντιδραστικές τομές για να ενισχυθούν η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου2 ΚΚΕ: Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές» είναι αυταπόδεικτα ψευδείς3 Ανακοίνωση της ΚΝΕ με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Μπροστά στις νέες απειλές των ΗΠΑ απαιτούμε κάτω τα χέρια από την Kούβα!»5 ΜΑΣ: «Όχι στην Αναθεώρηση του άρθρου 166

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κάθε κόμπος

Κάθε κόμπος

«Καμία θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους των εκμεταλλευτών». Αυτό είναι το νήμα που συνδέει τις δύο σημαντικές απεργιακές μάχες των ημερών: Τη σημερινή στα Τρόφιμα - Ποτά, που γίνεται με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη «Βιολάντα», και αυτή της Παρασκευής 6 Φλεβάρη σε Πειραιά και Θριάσιο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.Δύο μεγά... Περισσότερα

Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν «μνημόνιο προθέσεων» για τα ορυκτά

από Η Άλλη Άποψη
Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν «μνημόνιο προθέσεων» για τα ορυκτά

Η Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο μιας πολύπλευρης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με τον ορυκτό της πλούτο να αποτελεί μήλο της έριδος για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζει να ματώνει τους λαούς και στις δύο χώρες.

Χθες, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ηλεκτρονικά ένα μνημόνιο προθέσεων, δεσμευόμενες να προωθήσουν τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας. Η Γιούλια Σβιριντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι το μνημόνιο «μαρτυρά την εποικοδομητική συνεργασία» και ανοίγει δρόμους για «σημαντικές επενδύσεις και εκσυγχρονισμό υποδομών». Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί έως τις 26 Απριλίου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ντένις Σμίχαλ στην Ουάσινγκτον.

Ο Ζελένσκι, σε ενημέρωση πριν από την υπογραφή του μνημονίου, χαρακτήρισε το έγγραφο ως «χειρονομία καλής θέλησης», αλλά τόνισε ότι δεν αποτελεί την τελική συμφωνία.

Προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά

Το μνημόνιο έρχεται μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, που εκτροχιάστηκαν τον Φεβρουάριο 2025 λόγω της έντασης μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ, πιέζοντας για προνομιακή πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά όπως λίθιο, τιτάνιο και γραφίτη, παρουσιάζουν τη συμφωνία ως «αποζημίωση» για τα 174-500 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έχουν δοθεί στο Κίεβο. Ωστόσο, η αρχική αμερικανική πρόταση, που περιλάμβανε εποπτικό συμβούλιο με δικαίωμα βέτο των ΗΠΑ και έλεγχο επί όλων των ορυκτών πόρων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο, με αξιωματούχους να προειδοποιούν για απειλές στην εθνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική πλευρά παρουσίασε πρόσφατα εκδοχή του κειμένου με ακόμη πιο δυσμενείς όρους για το Κίεβο.

Η Ουκρανία, με κοιτάσματα αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, διαθέτει το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων κοιτασμάτων γραφίτη, λιθίου και τιτανίου στην Ευρώπη. Το Κίεβο, με τη βοήθεια της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Hogan Lovells, έχει καταφέρει να τροποποιήσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες απαιτήσεις, αλλά η τελική συμφωνία παραμένει αβέβαιη και απαιτεί έγκριση από τη Verkhovna Rada.


Έχει διαβαστεί 1171 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 269 επισκέπτες και 0 μέλη.