Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Παγκόσμια ανησυχία από την παραλλαγή «Δέλτα»

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Παγκόσμια ανησυχία από την παραλλαγή «Δέλτα»

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, γνωστή και ως «ινδική» μετάλλαξη. Η συγκεκριμένη παραλλαγή, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλη στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι έχει χτυπήσει και χώρες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν το έδαφος για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις που ενδεχομένως θα είναι πιο ανθεκτικές. Σε συνδυασμό δε με τη «γύμνια» των συστημάτων Υγείας και τη χαλάρωση και των παραμικρών μέτρων προστασίας ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού δημιουργείται το έδαφος για να κυριαρχήσουν τα νέα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά.

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι κυρίαρχη στην επικράτειά της. Ήδη, η κυβέρνηση της χώρας δέχεται επικρίσεις ότι το άνοιγμα στους Βρετανούς τουρίστες εκτόξευσε τα κρούσματα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η παραλλαγή «Δέλτα» αντιπροσωπεύει πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων σε όλη την Πορτογαλία και πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Στη Βρετανία η «ινδική» μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Ρωσία. Η πόλη της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα αριθμό - ρεκόρ θανάτων που οφείλονται στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Μόσχα κατέγραψε 144 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, το χειρότερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας. Χθες, Σάββατο, ήταν η δεύτερη πόλη της χώρας, η Αγία Πετρούπολη, αυτή που είχε καταγράψει ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων, με 107 νεκρούς. Συνολικά η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 20.538 νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνοντας τον απολογισμό της χώρας αφότου άρχισε η πανδημία σε 5.451.291 κρούσματα.

Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή λοκντάουν σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϋ, οι αρχές αποφάσισαν χθες να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη.

Στη Νότια Αφρική οι επιστήμονες αποδίδουν τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην παραλλαγή «Δέλτα», ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα. Η χώρα κατέγραψε χθες 18.762 νέα κρούσματα, το μεγαλύτερο αριθμό από τον Γενάρη.

Τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στο Ισραήλ, μια από τις χώρες με πολύ μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού, έφθασαν τα 1.147, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μάη. Τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 175 κρούσματα, με το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων να φθάνει τις 840.813. Πάντως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς, αφού η χώρα δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο το προηγούμενο 24ωρο. Στο Ισραήλ σχεδόν οι έξι στους δέκα (5,54 εκατ. άνθρωποι ή το 59,4% του πληθυσμού) έχουν ανοσοποιηθεί. Ωστόσο, την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επιβάλλει εκ νέου την υποχρέωση να φοριέται μάσκα προστασίας στη διάρκεια επαφών σε εσωτερικούς χώρους, ένα μέτρο που είχε αρθεί στις 15η Ιούνη.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Μπανγκλαντές. Την Παρασκευή, ανακοινώθηκαν σχεδόν 6.000 κρούσματα και 108 θάνατοι, ο δεύτερος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμό από την εκδήλωση της πανδημίας. Χθες Σάββατο, ανακοινώθηκαν πάνω από 4.300 κρούσματα και 77 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.053 επί συνόλου 883.138 κρουσμάτων. Οι αρχές τονίζουν ότι η κατάσταση σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία στις πόλεις Κούλνα και Ράτζσαχι έχουν ξεχειλίσει.

Αντίθετα στην Ινδία -τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα- η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς ανακοινώθηκε πως την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν λιγότερα από 50.000 κρούσματα, έναντι 400.000 και πλέον που καταγράφονταν όταν το δεύτερο κύμα βρισκόταν στην κορύφωσή του τον Μάη. Ωστόσο οι αρχές στο ομόσπονδο ινδικό κράτος Μαχαράστρα (δυτικά) ενίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα την Παρασκευή, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί νέο παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, το επιλεγόμενο «Δέλτα+». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου πενήντα κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Την ίδια ώρα, σε χώρες της Ευρώπης -ιδίως αυτές που διεκδικούν μερίδιο από την τουριστική «πίτα»- τα όποια μέτρα προστασίας συνεχίζουν να χαλαρώνουν. Στην Ισπανία από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους. Στην Ιταλία το ίδιο θα συμβεί από αύριο Δευτέρα. Στην Ελλάδα η μάσκα ήδη έχει σταματήσει να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους. Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP).


Έχει διαβαστεί 765 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 415 επισκέπτες και 0 μέλη.