Του Αλέκου Χατζηκωστα*Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, των φιλικών της ΜΜΕ, και τις προσπάθειες των «επικοινωνιολόγων» της, η «φωτιά που άναψε» στη λαϊκή συνείδηση με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη δεν λέει να σβήσει. Και φυσικά συνεχίζεται και η προσπάθεια παρεμπόδισης αποκάλυψης της αλήθειας με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέ... Περισσότερα
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ρεκόρ κρουσμάτων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης λόγω της «Όμικρον»
από Η Άλλη Άποψη
ΗΠολωνία, ηΔημοκρατία της Τσεχίας, ηΟυγγαρία, ηΒουλγαρίακαι ηΡουμανίακατέγραψαν σήμερα ποσοστά ρεκόρ μόλυνσης εξαιτίας της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Η περιοχή της ανατολικής Ευρώπης έχει ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid στην Ευρώπη -ειδικά η Ρουμανία και η Βουλγαρία- και κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιπλοκές της νόσου προς το τέλος του 2021.
Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 53.420 νέα κρούσματα, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα αυτή την εβδομάδα φθάνοντας χθες σχεδόν τα 40.000.
Η Ουγγαρία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ οι τελευταίες σε ποσοστά εμβολιασμού χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επίσης σημείωσαν ρεκόρ --34.255 κρούσματα η Ρουμανία και 12.399 η Βουλγαρία.
Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά λοκντάουν, σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας -το 2020 και το 2021- όταν είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.
Η Πολωνία επιβάλλει από αύριο τηλεκπαίδευση στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην Πολωνία, αλλά η επιβολή των μέτρων είναι χαλαρή.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και να περιορίσει το εύρος της τηλεκπαίδευσης, η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς με βάση την πληρότητα των ΜΕΘ και όχι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Η Πολωνία εντατικοποίησε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ πραγματοποιώντας μέσα σε ένα 24ωρο 173.000 επίσημα τεστ.
Ωστόσο, ο αριθμός τους ανά 1.000 πολίτες στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Our World in Data.