Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Πανδημία: Σχεδόν 200.000 τα κρούσματα και 8.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

από Η Άλλη Άποψη
Πανδημία: Σχεδόν 200.000 τα κρούσματα και 8.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών σε όλο τον κόσμο συνθέτουν τη χτεσινή εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2 που πλέον έχει χτυπήσει τις 164 από τις 195 χώρες του πλανήτη.

Μέχρι τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είχαν φτάσει τις 197.188 ενώ οι θάνατοι ήταν στις 7.949.

Το βαρύτερο τίμημα της έλλειψης επαρκών υποδομών στη δημόσια Υγεία, εξακολουθεί να «πληρώνει» η Ιταλία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα είναι 31.506. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στην πρώτη θέση του σχετικού καταλόγου παραμένει η Κίνα, ωστόσο και τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η επιδημία στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε ύφεση, με 21 νέα κρούσματα και 13 θανάτους να ανεβάζουν τους συνολικούς αριθμούς σε 80.881 και 3.226 αντίστοιχα.

Ακολουθεί η Ιταλία και έπεται το Ιράν, όπου τα κρούσματα έχουν φτάσει 16.169 (+1.178 σήμερα) και οι νεκροί 988 (σήμερα 135).

Οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται και στην Ισπανία, όπου σήμερα καταγράφηκαν 168 επιπλέον νεκροί και 1.467 νέα κρούσματα. Το σύνολο των ασθενών έχει φτάσει τις 11.409, ενώ 510 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωή τους από τη νόσο Covid-19.

Στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 27 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 175, καταγράφοντας αύξηση 18%, καθώς στη χώρα εφαρμόστηκε καθολική καραντίνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.730 από 6.633 χθες, κατέγραψε, δηλαδή, αύξηση 16,5% σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Σαλμόν είπε ότι 699 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στη Βρετανία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση 26% και ανέρχονται πλέον σε 1.950 από 1.543 μία ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ωστόσο αυτά τα νούμερα, μάλλον απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Ερωτηθείς στο κοινοβούλιο σχετικά με τις εκτιμήσεις περί 55.000 κρουσμάτων τώρα, ο Βάλανς απάντησε: «Είναι ένας λογικός τρόπος να βλέπει κανείς τα πράγματα». Στη χώρα, υποβάλλονται σε εξετάσεις μονάχα τα σοβαρότερα περιστατικά.

Σχετικά με τον τελικό απολογισμό, στη λήξη της επιδημίας, «εάν μπορέσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό (των νεκρών) στους 20.000 ή λιγότερους, αυτό θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα (...), όμως είναι κάτι το τρομακτικό, ένας τεράστιος αριθμός νεκρών και μια τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας», επισήμανε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στις 31 Γενάρη. Έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 56 θάνατοι.

Πρώτος θάνατος στη Βραζιλία

Η Βραζιλία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από το νέο κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 62χρονο άνδρα που πέθανε σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, την πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με μια πηγή από την κυβέρνηση της πολιτείας του Σάο Πάολο, το θύμα αντιμετώπιζε και «άλλα προβλήματα υγείας», εκτός της νόσου Covid-19.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη του Σάο Πάολο και η πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, με τις αρχές να επιβάλουν σειρά περιορισμών στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Βραζιλία, με πληθυσμό 210 εκατομμύρια κατοίκους, καταμετρά έως αυτή τη στιγμή 234 κρούσματα του κορονοϊού, τα 152 εκ των οποίων στην πολιτεία του Σάο Πάολο, τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας.

Άλλη μία χώρα που προστέθηκε στη λίστα των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία είναι το Μαυροβούνιο, που επιβεβαίωσε σήμερα τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για δύο γυναίκες ασθενείς που είχαν φτάσει πριν από 12 ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς. Και οι δύο ασθενείς νοσηλεύονται, δήλωσε ο Μάρκοβιτς στους δημοσιογράφους.

Το Μαυροβούνιο είχε ήδη σφραγίσει τα σύνορά του, ακινητοποίησε τα δημόσια μέσα μεταφοράς, έκλεισε σχολεία, καφετέριες και εστιατόρια για να σταματήσει την εξάπλωση της λοίμωξης. Μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα είναι συνολικά 5.915 (+1,252 σήμερα) και οι νεκροί 99, 13 εκ των οποίων καταγράφηκαν σήμερα. Για να αμβλύνει τις αρνητικές σε βάρος του εντυπώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ...μοιράζει λεφτά. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο αποστολής άμεσα επιταγών σε Αμερικανούς πολίτες για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνοντας παράλληλα πως στρατιωτικού τύπου νοσοκομεία πιθανώς να δημιουργηθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από τον ιό. Ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν τόνισε πως συζητά με τους ηγέτες του Κογκρέσου ένα σχέδιο άμεσης αποστολής επιταγών σε εκτοπισμένους Αμερικανούς. Ο Τραμπ δήλωσε πως κάποιοι θα λάβουν 1.000 δολάρια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, AFP, «Reuters», «Sputnik»)

Έχει διαβαστεί 412 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 424 επισκέπτες και 0 μέλη.