Του Αλέκου Χατζηκώστα *Με αυτό τον τίτλο πρόσφατα- και πριν τις φοιτητικές εκλογές- 96 φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ουσιαστική απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.Από την αρχή να τονίσουμε τα εξής: Αυτό που είναι πραγματ... Περισσότερα
«Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας»
από Η Άλλη Άποψη
Ένα μεγάλο πλήθος διαδήλωσε σήμερα στη Βαρκελώνη (160 χιλιάδες σύμφωνα με την αστυνομία, 300 χιλιάδες σύμφωνα με τους οργανωτές) ζητώντας η Ισπανία να υποδεχθεί «από αυτή τη στιγμή» τους χιλιάδες πρόσφυγες, που είχε δεσμευτεί να φιλοξενήσει το 2015. Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, Άντα Κολάου, κάλεσε τους διαδηλωτές να «κατακλύσουν τους δρόμους» στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης με τίτλο «εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» ("volem acollir", στα καταλανικά). Η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει την παλιά πόλη έως το λιμάνι ήταν γεμάτη από διαδηλωτές, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Πολλοί από το πλήθος κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «όχι πλέον δικαιολογίες, να υποδεχθούμε τώρα». Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας» ("Casa nostra casa vostra", στα καταλανικά).
Βάσει των δεσμεύσεων της Μαδρίτης προς την ΕΕ, η Ισπανία έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 υποψηφίους για χορήγηση ασύλου μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015. Μόλις 1.100 έχουν έρθει έως σήμερα. Οι διαδηλωτές κατέληξαν, σε μια συμβολική κίνηση, στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους το 2016.