Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

«ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

από Η Άλλη Άποψη
«ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Τα παζάρια και οι διεργασίες στη Γαλλία για να εξασφαλιστεί η «πολιτική σταθερότητα» φουντώνουν, στον απόηχο της υπερψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ με τις ψήφους βουλευτών από τον σοσιαλδημοκρατικό εκλογικό συνασπισμό του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) και την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μ. Λεπέν.

Σε χτεσινοβραδινό διάγγελμα που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση σε συνεργασία για την «ανοικοδόμηση του έθνους» και «ενότητα, όπου υπάρχει διχασμός». Επικρίνοντας όσους στήριξαν την πρόταση μομφής, ο Μακρόν ανέφερε ότι «η ακροδεξιά και η άκρα αριστερά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο». Αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του, είπε ότι «έχουμε μπροστά μας 30 μήνες, μέχρι το τέλος της θητείας που μου αναθέσατε, ώστε η κυβέρνηση να δράσει». Ανέφερε ακόμη ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του Σεμπάστιαν Λε Κορνού, του 37χρονου υπουργού Άμυνας, και του Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του «κεντρώου» MoDem. Πάντως, η ανακοίνωση του ονόματος δεν αναμένεται πριν από το σαββατοκύριακο.

Έτοιμο να συμμετάσχει στα παζάρια δηλώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Από σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχεται τους πολιτικούς ηγέτες ενόψει του σχηματισμού «μιας κυβέρνησης γενικού συμφέροντος».

Έτοιμη να συμμετάσχει στα παζάρια έσπευσε να δηλώσει η σοσιαλδημοκρατία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να αναφέρει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη «δεξιά» στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Ο Πρώτος Γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, ο οποίος θα γίνει δεκτός σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό franceinfo ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Η ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Μελανσόν και οι άλλες συνιστώσες του NFP, δεν έχουν προσκληθεί στο προεδρικό μέγαρο στο στάδιο αυτό, τροφοδοτώντας τις διεργασίες ξαναμοιράσματος της τράπουλας εντός της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» χαρακτήρισε γεγονός «αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα» της Γαλλίας την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, εκτιμώντας ότι αυτή «μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών» της χώρας και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδό» της.


Έχει διαβαστεί 689 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 532 επισκέπτες και 0 μέλη.