Κυριακή, 17 Μαΐ, 2026

  • Τι είδους πατριωτισμός;
  • ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Καθαρίζει» τα ίχνη των εργοδοτικών εγκλημάτων
  • Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία στην Κούβα λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Θερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές εργαζομένων, αλλά δεν διερευνώνται
  • Νέες διακρίσεις για τα Τμήματα hip hop και latin της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
  • Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών στο φουαγιέ της Στέγης
Τι είδους πατριωτισμός;1 ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Καθαρίζει» τα ίχνη των εργοδοτικών εγκλημάτων2 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία στην Κούβα λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού3 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Θερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές εργαζομένων, αλλά δεν διερευνώνται4 Νέες διακρίσεις για τα Τμήματα hip hop και latin της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας5 Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών στο φουαγιέ της Στέγης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με αφορμή μία αυτοκτονία

Του Αλέκου Χατζηκώστα * «Μ’ από την κόλασή μου, σου φωνάζω:Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω» (Γαλάτεια Καζαντζάκη) Μια γροθιά στο στομάχι ήταν τα λόγια της 17χρονης μαθήτριας στο γράμμα που άφησε στους γονείς της όταν αποφάσισε να αυτοκτονήσει μαζί με τη φίλη της στην Ηλιούπολη: "Μπαμπά και μαμά, τρία χρόνια τώρα εί... Περισσότερα

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα

από Η Άλλη Άποψη
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : Απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η καθαρή νίκη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, με την παράλληλη μείωση των ποσοστών των υπολοίπων κομμάτων που συμμετείχαν στην «προοδευτική» συγκυβέρνηση -ανάμεσά τους και το ΚΚ Πορτογαλίας, αλλά και η η άνοδος της άκρας δεξιάς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις το έφεραν να βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, βελτίωσε τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το 2019 και δεν θα χρειάζεται πλέον τις ψήφους των πρώην συμμάχων του στην κυβέρνηση, κάτι που χαρακτηρίστηκε έκπληξη από ΜΜΕ της Πορτογαλίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Οι πρόωρες εκλογές προκλήθηκαν καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης (Αριστερό Μπλοκ, συμμαχία Πρασίνων - ΚΚΠ) απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα – μένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύουν οι Πορτογάλοι της διασποράς – το PS συγκέντρωσε το 41,7% των ψήφων και ως εκ τούτου θα καταλάβει 117-118 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.

Ενώ ήλπιζε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση, το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) υπό τον Χούι Χίου, δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη, είδε το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το 30% (στο 29,3%).

Το κόμμα της άκρας δεξιάς Chega («Αρκετά»), αντίθετα, μετατράπηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα της Ιβηρικής, αφού συγκέντρωσε το 7,15% των ψήφων και θα καταλάβει 12 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ δεν διέθετε παρά μόλις μία στο απερχόμενο.

Ως το 2019, η Πορτογαλία αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς από το τέλος της δικτατορίας το 1974 μέχρι τότε η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε εκλέξει κανένα μέλος της άκρας δεξιάς στη Βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι, που μπήκαν στο κοινοβούλιο το 2019 με μόλις έναν βουλευτή, επιβεβαίωσαν την άνοδο που τους πίστωναν οι δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας το 5% των ψήφων και αναδεικνύοντας πέντε βουλευτές.

Αντίθετα, το Αριστερό Μπλοκ και η συμμαχία ΚΚ Πορτογαλίας-Πρασίνων είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται σε 4,5% (από 9,5) και 4,4% (από 6,3) αντίστοιχα, και φέρονται να εισέπραξαν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος διότι προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές βλέποντας απορρίπτοντας το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία, αυτό που καταρρίπτεται για άλλη μια φορά είναι το επιχείρημα ότι η συμμετοχή ή η στήριξη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια κυβέρνηση, στο έδαφος του καπιταλισμού, μπορεί να ασκήσει πίεση και επιρροή για φιλολαϊκή πολιτική...

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Sputnik)


Έχει διαβαστεί 850 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 595 επισκέπτες και 0 μέλη.