Παρασκευή, 27 Νοέ, 2020

  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη
  • ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ
  • Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;
  • Τυχαία η αποσιώπηση;
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/9
  • Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στην Ευρώπη1 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 του ΣΟΦΨΥ2 Σε τι άραγε είμαστε καλύτερα;3 Τυχαία η αποσιώπηση;4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/95 Δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ΄ οίκον από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και το My Market Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

Στο κεφάλαιο το χρήμα μέσω των πιστωτικών γραμμών, στο λαό ο λογαριασμός

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Στο κεφάλαιο το χρήμα μέσω των πιστωτικών γραμμών, στο λαό ο λογαριασμός

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση των κρατών - μελών που έχουν πληγεί από την πανδημία έδωσε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εγκαινιάζοντας ένα νέο γύρο αντιλαϊκών διεργασιών.

Κάθε κράτος θα μπορεί να ζητήσει δάνεια που είναι ίσα με το 2% του ΑΕΠ του. Τα δάνεια αυτά θα έχουν δεκαετή ωρίμανση, ενώ θα κατευθυνθούν για δαπάνες που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια προϋπόθεση-λάστιχο που θα χωρέσει τους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος.

Η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022 και το συνολικό ύψος των διαθέσιμων δανείων θα φτάσει τα 240 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαών που θα κληθούν να πληρώσουν αυτά τα δάνεια με νέους σκληρούς όρους.

Ο επικεφαλής του Εurogroup, M. Σεντένο, έκανε λόγο για «ένα καινοτόμο εργαλείο, με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χωρίς μακροοικονομικούς όρους να συνδέονται με αυτό».

O επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως θα χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια και πολύ χαμηλά επιτόκια οι μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ωστόσο, τα δάνεια αυτά θα συνδεθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, δηλαδή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, αλλά και την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης του ESM. Άλλωστε, στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».

Όλα τα σενάρια έχουν το λαό χαμένο

Την ίδια, ώρα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναζήτησαν ένα συμβιβασμό για τους άλλους μηχανισμούς στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, συζητήθηκε η «άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο», του προγράμματος «SURE» για την επιδότηση της εργασίας, καθώς και «η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ο Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε την θέση πως πρέπει «να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Ενδεικτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα που έχουν όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για αύξηση των «ιδίων πόρων», στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027). «Αυτό είναι ακόμη καλύτερο: Πρόκειται για απευθείας έσοδα, που είναι καλύτερα από το δανεισμό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι «ίδιοι πόροι» προέρχονται από δασμούς, από ένα μέρος του ΦΠΑ και από την εθνική συνεισφορά κάθε χώρας, δηλαδή από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι λαοί.

Έχει διαβαστεί 92 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 1 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 977 επισκέπτες και 0 μέλη.