Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση από τον Ντ. Τραμπ...

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση  από τον Ντ. Τραμπ...

Την Ελλάδα μαζί με τις άλλες έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που είναι «συνεπείς» στις ΝΑΤΟικές τους υποχρεώσεις δίνοντας το 2% του ΑΕΠ στις πολεμικές δαπάνες ευχαρίστησε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Λευκό Οίκο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιτύχουν το ΝΑΤΟικό στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες... Το ποσοστό 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) εκπληρώνεται από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκαναν αυτό που έπρεπε... Και πλήρωσαν τα χρήματα τα οποία τους αναλογούσαν», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα πως θα «αντιμετωπιστούν» τα μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Συμμαχία, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στη Γερμανία. «Ειδικότερα, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια υστέρηση των αμυντικών συνεισφορών της. Η Γερμανία δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ - πολύ περισσότερο από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειλικρινά», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ διότι εργάζεται για την ενίσχυση του NATO, το οποίο ο ρεπουμπλικάνος είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο» ή «άχρηστο» επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Καθισμένος στα δεξιά του Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ εξήρε τη στάση του Αμερικανού προέδρου: «Η ηγεσία σας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες πραγματικά συνέβαλε να κάνουμε τη διαφορά», είπε.

«Επηρέασε τους συμμάχους, διότι τώρα όλοι οι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες», έκρινε. «Καμιά συμμαχική χώρα δεν περικόπτει τον (αμυντικό) προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην ετήσια έκθεση - απολογισμό της λυκοσυμμαχίας για το 2017, προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες , προσανατολισμένες όπως είναι στα ΝΑΤΟικά προαπαιτούμενα και στόχους. Η, δε, ελληνική κυβέρνηση βάζει «πλάτη» σε μια σειρά επικίνδυνα σχέδια εν μέσω των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, στα επιμέρους στοιχεία της, η έκθεση δείχνει ότι το 2017 οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» και ο Καναδάς αύξησαν τις δαπάνες για την άμυνα κατά σχεδόν 5%, για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2015. Αυτή ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν σταδιακά τη ΝΑΤΟική νόρμα το 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει ετησίως για ΝΑΤΟικές δαπάνες και να μη σηκώνουν μόνες τους το μεγαλύτερο βάρος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, η απαίτηση είναι επίσης το 20% των δαπανών αυτών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου στρατιωτικού εξοπλισμού ή εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται το 2017 να δίνουν επισήμως το 3,57% του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (Ευρώπη και Καναδάς) το 1,45%. Η Ελλάδα είναι η μία από τα μόλις 4 κράτη-μέλη που πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα του 2%, εφόσον έρχεται μόνη δεύτερη στη σχετική λίστα, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2017 το 2,36% του ΑΕΠ της για τέτοιες δαπάνες. Ακολουθούν Βρετανία με 2,12% και Εσθονία με 2,08%. Το ακριβές ποσό που δαπάνησε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, είναι 4,213 δις. ευρώ. Σημειωτέον, σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται στους ΝΑΤΟικούς πίνακες να μην έχει πέσει ποτέ κάτω από το 2%, με χειρότερη επίδοση το 2,20% του ΑΕΠ το 2014 και 3.939 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η χώρα «συμμορφώνεται» σταδιακά και με το ΝΑΤΟικό στόχο, 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου υλικού ή εκσυχρονισμού του υφιστάμενου. Συγκεκριμένα, από το περίπου 8% του 2014, η χώρα έπιασε πέρυσι το 15,35%. Ποσοστό που αναμένεται να ανέβει και άλλο με την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών F-16, που συμφώνησε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και που, όπως έχουν τονίσει οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, εξυπηρετούν ανάγκες ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», 902.gr)

 

Έχει διαβαστεί 574 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 421 επισκέπτες και 0 μέλη.