Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κλιμάκωση των επιθέσεων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

από Η Άλλη Άποψη
Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κλιμάκωση των επιθέσεων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα και οι πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Καραϊβική τέθηκαν χθες στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συζήτησε για «τους κινδύνους που θέτουν αυτές οι ενέργειες για την περιφερειακή σταθερότητα». Οι ΗΠΑ με το πρόσχημα των «καρτέλ ναρκωτικών» έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις σε πλοία στην Καραϊβική και συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων τους.

Η συνεδρίαση ζητήθηκε από τη Βενεζουέλα, η οποία σε επιστολή της προς την προεδρία του συμβουλίου ανέφερε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουάσινγκτον στα σκάφη αποτελούσαν μέρος μιας ευρύτερης απειλής «κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας του έθνους μας». Η Βενεζουέλα κατηγόρησε επίσης τον Αμερικάνο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Σαμουέλ Μονκάδα, δήλωσε στη συνεδρίαση του ΟΗΕ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι βάσει της στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στην περιοχή και της «επιθετικής δράσης και ρητορικής» της Ουάσινγκτον, η χώρα του «αντιμετωπίζει μια κατάσταση στην οποία είναι λογικό να προβλέπεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα διαπραχθεί ένοπλη επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας».

Η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «οι ενέργειες τους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Βενεζουέλας», ενώ ο Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες και οι δολοφονίες αμάχων χωρίς δίκη αντανακλούν την «αρχή του καουμπόη των ΗΠΑ, πυροβολώντας πρώτα».  Είπε ότι οι επιθέσεις ήταν ένα παράδειγμα «αμερικανικής ιδιαιτερότητας» στην οποία, όπως είπε, η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι θέλει και περιμένει από άλλες χώρες να συμμορφωθούν. Ο Νεμπένζια, δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι «η Βενεζουέλα έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να περάσουν από τις απειλές σε δράση εναντίον της».

Οι χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής απέφυγαν την άμεση καταγγελία των ΗΠΑ και μίλησαν γενικά για την ανάγκη διπλωματικής εμπλοκής και διεξαγωγής όλων των ενεργειών κατά των καρτέλ ναρκωτικών εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και του χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Τζον Κέλι, πολιτικός σύμβουλος στην αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο συμβούλιο ότι η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τον Μαδούρο και «τους φίλους του» ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να διεξάγουν περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, «για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών».

Ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, ο Νίκολας Μαδούρο προσφέρθηκε να ανοίξει όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά έργα πετρελαίου και χρυσού σε αμερικανικές εταιρείες, να δώσει προνομιακές συμβάσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις, να αντιστρέψει τη ροή των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να περικόψει τις ενεργειακές και μεταλλευτικές συμβάσεις της χώρας του με κινεζικές, ιρανικές και ρωσικές εταιρείες με σκοπό να κλείσει κάποιο «deal», που θα απέτρεπε την κλιμάκωση των επιθέσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times κατέληξε να απορρίψει τις προτάσεις του προέδρου Μαδούρο και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα την περασμένη εβδομάδα.

Παρά ταύτα, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας έχει παραχωρήσει στο αμερικάνικο ενεργειακό κολοσσό της Chevron, τον πλήρη έλεγχο των κοινών πετρελαϊκών τους έργων. Παράλληλα, η Βενεζουέλα εργάζεται στην αποκατάσταση των σχέσεων της με έναν ακόμα πετρελαϊκό γίγαντα, την ConocoPhillips. Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξέδωσε την Τετάρτη μια ακόμη άδεια που ουσιαστικά επιτρέπει στη Shell, τον ευρωπαϊκό όμιλο, να επανεκκινήσει τις εργασίες της στη Βενεζουέλα.


Έχει διαβαστεί 398 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1972 επισκέπτες και 0 μέλη.