Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

ΣΥΝΟΔΟΣ G-20: «Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΟΔΟΣ G-20: «Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους

Σε μία ανακοίνωση-ευχολόγιο για τον (από κοινού...) συντονισμό ενεργειών και πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού και τη διοχέτευση 5 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση διεθνών μονοπωλίων και τη σταθεροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών κατέληξε χτες η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) με φόντο την συνεχιζόμενη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Στην τηλε-διάσκεψη κορυφής με προεδρεύοντα τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.α.) διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως αποφάσισαν να διαθέσουν 5 τρισ. δολάρια στην «παγκόσμια οικονομία» στο πλαίσιο στοχευμένης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και άλλων οικονομικών μέτρων για περιορισμό όχι μόνον των σοβαρών χρηματοπιστωτικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν «γρήγορα» με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.α. για την προώθηση ενός «πακέτου ισχυρής οικονομικής υποστήριξης» σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μερικές ώρες πριν την τηλε-διάσκεψη κορυφής του G20 η αμερικανική γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πολυνομοσχέδιο μέτρων στήριξης μονοπωλίων,μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρατικών και πολιτειακών δομών, χρηματοδότησης των οργανωμένων συμφερόντων ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσω της διοχέτευσης 2,2 τρισ. δολαρίων. «Ψίχουλα» από το πρωτοφανές πακέτο μέτρων 2,2 τρισ. δολαρίων θα πάρει μέρος των λαϊκών στρωμάτων καθώς ετοιμάζονται εφάπαξ επιταγές-φιλοδώρημα της τάξης των 1.200 δολαρίων ανά άτομο (+500 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο), προσωρινά επιδόματα ανεργίας τη στιγμή που αυτή κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, την περασμένη βδομάδα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί!

Το βράδυ της Τετάρτη και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία,Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) είχαν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της επιδημίας. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού μιλώντας για «ιό της Γουχάν». Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν να ζητάνε «διεθνή συνεργασία». Πάντως ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Άμεση ήταν και η απάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει ότι «ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας».

Έχει διαβαστεί 499 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1011 επισκέπτες και 0 μέλη.