Κυριακή, 19 Απρ, 2026

  • Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια
  • Το ΚΚΕ αποχαιρετά με σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Χρήστο Τσιντζιλώνη
  • Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο
  • Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας
  • ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)
  • Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!
Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια1 Το ΚΚΕ αποχαιρετά με σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Χρήστο Τσιντζιλώνη2 Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο3 Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας 4 ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)5 Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και πάλι για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα

Συνομιλίες Σολτς και Μακρόν στο Παρίσι, με φόντο τα «γκρίζα σύννεφα» στον «γαλλογερμανικό άξονα»

από Η Άλλη Άποψη
Συνομιλίες Σολτς και Μακρόν στο Παρίσι, με φόντο τα «γκρίζα σύννεφα» στον «γαλλογερμανικό άξονα»
«Εχουμε κάθε πρόθεση να κρατήσουμε ζωντανό τον γαλλογερμανικό κινητήρα» της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επισκεπτόταν το Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, με φόντο τις ολοένα και πιο έντονες αντιθέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων κρατών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι χθες στο Παρίσι δεν έγιναν δηλώσεις των δύο ηγετών, ούτε πριν ούτε μετά τις συνομιλίες.

Ο λεγόμενος «γαλλογερμανικός άξονας», που σε μεγάλο βαθμό - παρά τα κατά καιρούς σκαμπανεβάσματα στις αντιθέσεις των δύο πλευρών - θεωρείται η κινητήρια δύναμη της ευρωενωσιακής πολιτικής, βρίσκεται σε «κρίση», καθώς Παρίσι και Βερολίνο αδυνατούν το τελευταίο διάστημα να βρουν συμβιβασμούς και κοινά σημεία, όσο η «ενεργειακή κρίση» βαθαίνει, με διαφορετικό βαθμό επίδρασης στα μονοπώλια των δύο χωρών, η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, θέτοντας νέους όρους στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι «το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γεωστρατηγικής αλλαγής - μιας μετατόπισης που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και η οποία προορίζεται να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Ευρώπης». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η ουσία αυτής της αλλαγής» είναι «το ξύπνημα του γίγαντα που κοιμάται», δηλαδή της Γερμανίας, και «η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να αλλάξει για τον εαυτό του σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη γειτονιά».

Τα ζητήματα όπου συγκρούονται οι ηγεσίες των δύο κρατών ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα:

Στην Ενέργεια, με τη Γερμανία να επιλέγει να προχωρήσει την κρατική χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - με την άλλη πλευρά να μιλά για «στρέβλωση» στην «κοινή αγορά» - και τη Γαλλία να βασίζεται στην πυρηνική Ενέργεια, ενώ παράλληλα συμφώνησε με Πορτογαλία και Ισπανία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και «πράσινου» υδρογόνου, παραμερίζοντας τα γερμανικά σχέδια για «αναβίωση» του αγωγού «MidCat», για τη διοχέτευση LNG στη Γερμανία μέσω Γαλλίας.

Στην Αμυνα, ενώ η Γαλλία επιδιώκει «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και «ευρωπαϊκή άμυνα» με όρους που ενισχύουν τις θέσεις της δικής της πολεμικής βιομηχανίας, η Γερμανία διακηρύσσει ότι θα δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη, και μάλιστα από τα 100 δισ. ευρώ για την Αμυνα η Γερμανία αντί να ενισχύσει γαλλικές και άλλες βιομηχανίες προτιμά τα αμερικανικά F-35 και «Patriot» ή τον ισραηλινό «Σιδερένιο Θόλο», ενώ παραμένουν «παγωμένες» άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες.

Η στάση απέναντι στην Κίνα δημιουργεί επίσης τριβές. Ο Σολτς θα επισκεφτεί το Πεκίνο μαζί με Γερμανούς επιχειρηματίες στις αρχές Νοέμβρη, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να προτιμούσε κοινή επίσκεψη στην Κίνα και επέκρινε έμμεσα τη γερμανική συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου με την κινεζική εταιρεία COSCO (που ήταν άλλωστε ζήτημα και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό).

Γαλλία και Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις», έγραψε παρ' όλα αυτά στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση, αναφέροντας την «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».

Γαλλία και Γερμανία «προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη» και «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την Ευρώπη της Αμυνας», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Μακρόν, θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την Ενέργεια, την Αμυνα και την Καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».


Έχει διαβαστεί 478 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 481 επισκέπτες και 0 μέλη.