Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους1 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα2 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία3 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει4 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ5 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

ΣΥΡΙΑ: Επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους εναντίον του Άσαντ τα ξημερώματα

από Η Άλλη Άποψη

Αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον αεροπορικής βάσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, σε μία κίνηση που απειλεί να βάλει «φωτιά στην πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ ήταν η «επίθεση με χημικά όπλα» την οποία απέδωσαν στη συριακή κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι «Τόμαχοκ» που έπληξαν «αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Οι εκτοξεύσεις έγιναν από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα και οι στόχοι συμπεριλάμβαναν την αεροπορική βάση στην κεντρική πόλη Χομς, από την οποία απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που έκαναν ρίψη των χημικών όπλων χθες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του είπε η επίθεση έγινε γιατί «ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών» και πρόσθεσε πως «είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων».

Υποστήριξε ότι «οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά» και κάλεσε «τα πολιτισμένα έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ «επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών.»

Δεν υπάρχουν «μεγάλες απώλειες»

Από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» είχε στοχοποιήσει μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων». Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία, εξέφρασε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς Ταλάλ Μπαραζί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική πυραυλική επίθεση εξυπηρετεί τους σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» αλλά και του «Ισλαμικού Κράτους». «Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση.

Από την άλλη, τις αμερικανικές επιδρομές χαιρέτισε η αντιπολιτευτική «Εθνική Συμμαχία της Συρίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων» σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ

Είναι δεδομένο ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα περιπλέξει περαιτέρω το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Ρωσίας, στενού συμμάχου του Άσαντ, που διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Δεν είναι γνωστό αν είχε ειδοποιηθεί για την αμερικανική επίθεση, πάντως ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας».

Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα της Βολιβίας, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters)

Έχει διαβαστεί 565 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 2157 επισκέπτες και 1 μέλος.