Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα
  • Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα1 Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία2 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους3 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα4 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία5 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

«Τριβές» μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

από Η Άλλη Άποψη
«Τριβές» μεταξύ Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Την έντονη αντίδρασή του στα αποτελέσματα της απογραφής στην Αλβανία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ανακαλώντας μάλιστα τον πρέσβη της χώρας στα Τίρανα για διαβουλεύσεις, καθώς, όπως καταγγέλλει, η απογραφή «δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς τον πραγματικό αριθμό των εθνοτικά Μακεδόνων» στην Αλβανία.

Ο δε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στα Τίρανα αποχώρησε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, διαμαρτυρόμενος που έγινε λόγος για «Βορειομακεδόνες» και όχι για «Μακεδόνες». Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των οργανώσεων των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ζήτησαν διεξαγωγή νέας απογραφής, απευθύνοντας κατηγορίες κατά της Βουλγαρίας για «πολιτική αφομοίωσης των Μακεδόνων που ζουν στην Αλβανία», με τη χορήγηση βουλγαρικών διαβατηρίων και την άσκηση πιέσεων προκειμένου να απογραφούν ως Βούλγαροι, ενώ κατηγορούν και τις αλβανικές αρχές ότι δεν αντέδρασαν σε τέτοιες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 410.000 σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281 (έναντι 5.512 το 2011), ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται 7.957 άτομα ως «Βούλγαροι», αν και στις προηγούμενες 11 απογραφές στην Αλβανία δεν είχε εμφανιστεί ούτε ένα άτομο ως Βούλγαρος. Οι αλβανικές αρχές αναγνώρισαν «βουλγαρική μειονότητα» μόλις το 2017.

Τα παραπάνω σημειώνονται ενώ οι μειονότητες αξιοποιούνται σταθερά για την υποδαύλιση εθνικιστικών φανατισμών που εξυπηρετούν διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια - τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο επανέρχεται και η προθυμία των Σκοπίων να σεβαστούν τα «δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας», θέμα που κυριάρχησε και στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε το 2022 για να αρθεί το βέτο της Σόφιας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) της Βόρειας Μακεδονίας, νέος επικεφαλής της εξελέγη ο Βένκο Φίλιπτσε, ο οποίος επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των άλλων τριών υποψηφίων. Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στο διάστημα 2017 - 2021 και θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ, πρώην ηγέτη του κόμματος, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε πρωτοστατήσει στο παζάρεμα της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πηγή: Ριζοσπάστης»


Έχει διαβαστεί 890 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 2123 επισκέπτες και 0 μέλη.