Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

30 χρόνια μετά. Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ

από Η Άλλη Άποψη
30 χρόνια μετά. Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ

Στις 9 Γενάρη του 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Έπεσε νεκρός κτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα, μετά από εισβολή ομάδας ροπαλοφόρων μέσα στο σχολικό συγκρότημα του   3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που τελούσε υπό μαθητική κατάληψη, με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών.

Η επίθεση αυτή είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.)

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, εργαλειοποιώντας την πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα, επιδιώκει να περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική  λιτότητας και υποβάθμισης της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών παροχών μέσα από αντιδραστικά νομοθετήματα αλλά και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2021. Ιδιαίτερα η πρωτόγνωρη  επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά , και οδηγεί ευθέως  στη διάλυση της . Επιχειρείται με πολυεπίπεδες παρεμβάσεις να αυξηθεί η μαθητική διαρροή στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση  και  να θιγούν τα μορφωτικά δικαιώματα των ασθενέστερων οικονομικά μαθητών. Παράλληλα ενώ περιορίζεται η πρόσβαση των υποψηφίων  στα ΑΕΙ εξισώνονται επαγγελματικά και ακαδημαϊκά οι απόφοιτοι των κολλεγίων τριετούς φοίτησης με τους αποφοίτους των Δημοσίων ΑΕΙ αλλάζοντας και το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .Οι αλλαγές στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση την υποβαθμίζουν και επιδιώκουν να οδηγήσουν πολλούς μαθητές στη φτηνή κατάρτιση στο έλεος των νόμων της αγοράς.

Συνεχίζεται η ένταση της κρατικής καταστολής με απαράδεκτες εξευτελιστικές επιθέσεις, συλλήψεις,, τραυματισμούς. Με το δόγμα «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση φέρνει την κρατική τρομοκρατία στην ημερήσια διάταξη για την κοινωνία, επιχειρεί να καταστείλει τις νεολαιίστικες και λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται, επαναφέροντας ακόμα και χουντικά διατάγματα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Παραβιάζεται ολοκληρωτικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι  με πρωτοφανή απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες ενόψει των εορτασμών για το Πολυτεχνείο, γεγονός που προκαλεί την άμεση αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας: «η απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυσανάλογη και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο φόβο και την καταστολή απαντάμε με ενωτικούς αποφασιστικούς αγώνες !

Η φετινή  9η Γενάρη είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και θέτει όλους και όλες μπροστά σε νέα καθήκοντα, της υπεράσπισης της Δημόσιας εκπαίδευσης και  των κατακτήσεων των εργαζομένων. Το οργανωμένο κίνημα οφείλει να οργανώσει τη δράση του και να αναπτύξει νέους ενωτικούς αγώνες.  Δεν είναι μόνο η ημέρα μνήμης της θυσίας και ημέρα τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα 30 χρόνια μετά. Γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ, στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

Κάτω τα χέρια από τα πολιτικά κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες!

Με αγώνες τιμάμε τον Νίκο Τεμπονέρα!

 

 

 


Έχει διαβαστεί 794 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 419 επισκέπτες και 0 μέλη.