Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Αγγελος Τόλκας: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΚΙΣΙΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

από Η Άλλη Άποψη
Αγγελος Τόλκας: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΚΙΣΙΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Πριν μερικούς μήνες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δίχως εξετάσεις. Την επόμενη ημέρα ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας άδειαζε τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Πριν λίγες ημέρες τελικά η Κυβέρνηση παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι τόσο καιρό έπαιζε ένα παιχνίδι διαρροών και μικροπολιτικών παιχνιδιών στις πλάτες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών και ότι τελικά τίποτα σχεδόν δεν αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κανένας διάλογος, πλήρης προχειρότητα, ανταγωνισμός ιδεολογημάτων και κομματικών συντεχνιών κι εδώ.

Μάλιστα, με την ενσωμάτωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στις εξετάσεις για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου – όπως προτείνεται - ούτε αναβαθμίζεται το Λύκειο ούτε μειώνεται το άγχος και η πίεση που ασκείται σε μαθητές και γονείς. 

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν η κυβέρνηση πουλούσε υποσχέσεις για να αποδείξει το δήθεν κοινωνικό και αριστερό προφίλ της.

Καλούμε και σήμερα τον Υπουργό Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις μας οι οποίες επιγραμματικά αναφέρονται σε Εθνικό απολυτήριο με βάση την απόδοση συνολικά στο λύκειο. Εξετάσεις μέσα από Τράπεζα θεμάτων η οποία συγκεκριμενοποιεί την εξεταστέα ύλη και θέτει τους ίδιους αντικειμενικούς όρους σε όλους τους υποψηφίους. Διαφοροποιημένα κριτήρια εισαγωγής (εθνικό απολυτήριο, μαθήματα προσανατολισμού, ειδικά μαθήματα) αλλά και διαφοροποιημένο ποσοστό συμμετοχής του κάθε κριτηρίου που καθορίζονται από τις ανώτατες σχολές ανάλογα με τη ζήτηση και τις ακαδημαϊκές ανάγκες κάθε μίας.

Μόνο έτσι μπορεί να αρχίσουν οι μαθητές να εισάγονται σε σχολές που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές τους. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι η ενδυνάμωση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου του επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσων μαθητών ακολουθούν την επαγγελματική εκπαίδευση.    

Ο κος Υπουργός Παιδείας οφείλει άμεσα να σταματήσει να πολιτεύεται με δεοντολογικές διακηρύξεις και ιδεοληπτικές μάχες χαρακωμάτων. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης της χώρας μας είναι πολλά και απειλητικά και πλέον η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει βαριά ευθύνη για αυτά. (Ο Α.Τόλκας είναι γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ)

Έχει διαβαστεί 426 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 609 επισκέπτες και 0 μέλη.