Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα
Ανοχύρωτη η έναρξη των σχολείων
από Η Άλλη Άποψη
Η συζήτηση για τους όρους επανέναρξης των σχολικών μαθημάτων κατέληξε τελικά στο ...«μια από τα ίδια». Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, τα σχολεία θα ξανανοίξουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν.
Από τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης απουσιάζει για άλλη μια φορά οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας, σαν αυτά που διεκδικούν τα συλλογικά όργανα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών:
Καμιά πρόνοια για αραίωση των μαθητών ανά τάξη - που θα συνέβαλε πέρα από την προστασία από την πανδημία και στην κάλυψη των μαθησιακών κενών ύστερα από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης.
Καμία συζήτηση για κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία, προκειμένου να διενεργούνται με ευθύνη του κράτους ράπιντ τεστ, καθολικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ολα αυτά είναι «πολυτέλειες» για την κυβέρνηση, όπως είναι άλλωστε και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ή τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κι όταν η συζήτηση φτάνει στην ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών, εκεί μιλάει για «εξορθολογισμό» και κάνει... συγχωνεύσεις! Γι' αυτό η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, με τον κίνδυνο να παραφυλάει για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.