Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα
Απάντηση στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ηγεσίας των ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ
από Η Άλλη Άποψη
Απάντηση στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ηγεσίας των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά - Κίν. Δημ.) στην ΟΛΜΕ δίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», η οποία επιτέθηκε στις δυνάμεις της ΑΣΕ, μιλώντας περί «κομματικοποίησης» των συνδικάτων, με αφορμή τη σύνθεση των πανεπιστημιακών που μίλησαν στο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ και του ΚΕΜΕΤΕ στην Καλαμάτα, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση».
«Αφορμή για την αήθη επίθεση της γραμματείας των ΣΥΝΕΚ αποτέλεσε η αντικατάσταση του διακεκριμένου καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, Λ. Μαμάτα, τον οποίο η ΑΣΕ είχε προτείνει ως ομιλητή στο Συνέδριο. Η αντικατάσταση έγινε αναγκαστικά, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του. Τραγική ειρωνεία, ο Λ. Μαμάτας απεβίωσε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.
Τη θέση του έλαβε η Αφροδίτη Κτενά, ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξίσου διακεκριμένη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η οποία παρότι είναι εν ενεργεία βουλευτής του ΚΚΕ, προσκλήθηκε στο Συνέδριο με την επιστημονική της ιδιότητα», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».
«Φαίνεται ότι μόνο οι ίδιοι είδαν "κομματικοποίηση", αφού η απόφαση για το πάνελ των ομιλητών εγκρίθηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην των δύο θλιβερών εκπροσώπων των ΣΥΝΕΚ. Η υποκρισία τους δεν έχει προηγούμενο. Δεν είδαν "κομματικοποίηση" όταν δύο πανεπιστημιακοί που οι ίδιοι πρότειναν είναι στελέχη της "Νέας Αριστεράς", ούτε όταν στο πρόσφατο συνέδριο ΟΛΜΕ - ΟΕΛΜΕΚ στην Κύπρο οι κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Α. Μανιτάκης, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, και ο Τ. Μηταφίδης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.
Καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές και τα «δημοκρατικά ήθη» της ηγεσίας των ΣΥΝΕΚ, «μιας ηγεσίας που, όσο χάνει έδαφος μέσα στον κλάδο, τόσο καταφεύγει σε γελοία προσχήματα», υπογραμμίζει:
«Με την ανακοίνωσή της, η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ επιχειρεί να στήσει ένα φτηνό επικοινωνιακό σκηνικό, για να κρύψει τη στάση της, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Προσπαθεί να κρύψει ότι συμπορεύεται με την παράταξη της ΔΑΚΕ για πάνω από μια δεκαετία, λειτουργώντας πρακτικά σαν μία ενιαία παράταξη.
Θέλουν να κρύψουν την παντελή απουσία τους από κάθε προσπάθεια οργάνωσης αγώνων και διεκδικήσεων. Να κρύψουν ότι στελέχη τους υλοποιούν στην πράξη τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, και ότι μέσα στα σχολεία καλλιεργούν την απογοήτευση, τη μοιρολατρία και τη μιζέρια, απονεκρώνοντας κάθε αγωνιστική διάθεση.
Αυτό που πραγματικά ενοχλεί την ηγεσία των ΣΥΝΕΚ είναι η καθοριστική συμβολή της ΑΣΕ μέσα στον κλάδο, η δράση και η παρουσία μαχητικών σωματείων που μπαίνουν μπροστά, οργανώνουν τη διεκδίκηση, σηκώνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και αποκαλύπτουν καθημερινά την επιζήμια στάση των ΣΥΝΕΚ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μη έχοντας κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα, καταφεύγουν στη φαιδρότητα και τη λάσπη. Αναμασούν λογικές και συνθήματα βγαλμένα από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του κινήματος. Το "έξω τα κόμματα από τα συνδικάτα", δηλαδή έξω η πολιτική από τα συνδικάτα γιατί αυτό στην πραγματικότητα εννοούν, το ξεστόμιζαν κάποτε τα φασιστικά μορφώματα, όταν ήθελαν να χτυπήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Δεν ξέρουμε πραγματικά αν θέλουν να τους μοιάσουν, πάντως δεν το κάνουν πρώτη φορά. Το έκαναν και πριν λίγους μήνες, στοχοποιώντας την πρόεδρο της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με την διευθύντρια Εκπαίδευσης (στέλεχος της ΝΔ) και την τοπική ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ.
Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στην πολιτική και συνδικαλιστική τους κατρακύλα.
Τους αφήνουμε στη χλεύη των συναδέλφων και συνεχίζουμε σταθερά τον δρόμο της οργάνωσης, της σύγκρουσης και της διεκδίκησης για τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» χαιρετίζει θερμά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Συνεδρίου, επισημαίνοντας πως το θέμα του συνεδρίου το πρότεινε η ίδια, «θεωρώντας το ως ένα από τα ζητήματα αιχμής για τον εκπαιδευτικό κόσμο, μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους που ανοίγονται από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το υπουργείο Παιδείας εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία, συνάπτοντας άλλη μία σύμβαση με μεγάλη πολυεθνική του κλάδου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας».