Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

από Η Άλλη Άποψη
Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μια συλλογή ανεκτίμητης αξίας περιήλθε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας με τη γενναία δωρεά της κυρίας Μαρίας Ηλιού, ομότιμης καθηγήτριας του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συλλογή που η κυρία Ηλιού παραχώρησε στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 4.000 χιλιάδες τίτλους που έχουν συλλεχθεί καθ’όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα από πολλά μέλη της οικογένειάς της. Στη δημιουργία αυτής της συλλογής έχουν συμβάλει ο μεγάλος θείος της Πάνος Αναγνωστόπουλος, η μητέρα της Πιπίνα Ζαντέ, γνωστή και ως Μιμόζα από τη «Διάπλαση των Παίδων» του Ξενόπουλου, ο πατέρας της Γιώργος Παπαγιάννης, ο πατριός της, ποιητής και κριτικός Θεόδωρος Ξύδης, ο πεθερός της Ηλίας Ηλιού και βέβαια η ίδια μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο Ηλιού, ιστορικό, συνιδρυτή του Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και συγγραφέα πολλών βιβλίων και μελετών.

Τίτλοι σπάνιοι, σε πολύτιμες εκδόσεις, μια συλλογή με μεγάλη λογοτεχνική αλλά και συναισθηματική αξία για την οποία θα χρειαστεί αρκετός καιρός προκειμένου να καταλογογραφηθεί, καταταχθεί και διατεθεί για χρήση από το κοινό. Βιβλία διαφόρων κατηγοριών ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, στην ελληνική όσο και σε ξένες γλώσσες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία τέχνης και παιδαγωγικής, εργασίες και μελέτες, ακόμη και βιβλία που φέρουν επάνω τη σφραγίδα της λογοκρισίας των φυλακών Αβέρωφ από τα χρόνια της δικτατορίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για τη δωρεά της κυρίας Μαρίας Ηλιού, η οποία με την πρωτοβουλία της αυτή φρόντισε ώστε η βιβλιοθήκη μας να γίνει ακόμη πιο πλούσια.

Η Βιβλιοθήκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί. Χαιρετίζει με προθυμία και χαμόγελο κάθε προσπάθεια οποιουδήποτε συμπολίτη επιθυμεί να συνδράμει το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό που τη στελεχώνει ούτε το όμορφο και λειτουργικό της κτήριο. Είναι και οι άνθρωποι που τη στηρίζουν όλα τα χρόνια με τις ευγενικές τους δωρεές και χορηγίες.

Σας ευχαριστούμε θερμά, κυρία Ηλιού.

 

Η Μαρία Ηλιού είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο μετακλήθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου δίδασκε από το 1980. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, παιδαγωγικά και κοινωνιολογία στο Παρίσι. Διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris 5 (1975). Εργάστηκε ως εντεταλμένη ερευνήτρια σε Παρίσι και Αθήνα. Εμπειρογνώμων της Ουνέσκο για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα, έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές σε χώρες της Αφρικής. Μέλος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1984-1990), επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1986-87), είχε αναλάβει κατά το διάστημα 1989-1990 καθήκοντα Αντιπροέδρου και αναπληρωτή Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει μέλος  διεθνών διευθυντικών οργάνων που άπτονται θεμάτων πολιτισμού, κοινωνιολογίας και εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, ελληνικές και ξένες.

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, 59132 Βέροια. http://www.libver.gr

Έχει διαβαστεί 361 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 459 επισκέπτες και 0 μέλη.