Δευτέρα, 11 Μαΐ, 2026

  • Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο
  • Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας
  • ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού
  • Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα
  • Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα στο Κομνήνιο1 Κυβερνητική σύσκεψη με φόντο την ένταση της επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους2 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την ένταξη των ΑΕΙ στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της πολεμικής έρευνας3 ΚΚΕ: Αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το ουκρανικό ναυτικό drone, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν συνδυασμό κυνισμού και επικίνδυνου εφησυχασμού4 Μία ξεχωριστή εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ατεχνως για το έργο του Αλέκου Χατζηκώστα5 Η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ αναδεικνύει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ, που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πτυχία με αξία, όχι με τιμή .Το Αρθρο 16 να μην αναθεωρηθεί!

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Με αυτό τον τίτλο πρόσφατα- και πριν τις φοιτητικές εκλογές- 96 φοιτητικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ουσιαστική απελευθέρωση της δυνατότητας δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.Από την αρχή να τονίσουμε τα εξής: Αυτό που είναι πραγματ... Περισσότερα

Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης

από Η Άλλη Άποψη
Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρά τους νέους ταξικούς φραγμούς που θα επιβάλει στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και την υποβάθμιση που θα φέρει στην ποιότητα σπουδών, προς όφελος των εμπόρων της γνώσης, εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων Ελλάδας - Κύπρου.

Ο υπουργός, μάλιστα, στην προσπάθειά του να μας πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, έφθασε στο σημείο να μας πει ότι το άρθρο είχε μπει στο Σύνταγμα από τη χούντα και γι' αυτό δεν πρέπει να το υπερασπίζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς (!), παρότι το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Παιδεία έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. 

Απέκρυψε ότι με την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η κατάσταση στα δημόσια Πανεπιστήμια θα γίνει χειρότερη απ' ό,τι είναι σήμερα με μόνους κερδισμένους τους κάθε λογής «επενδυτές» που θα αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας, ενώ παρουσίασε ως επιτυχία, που μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, το γεγονός ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι στην όγδοη θέση των χωρών όπου σπουδάζουν Αμερικανοί φοιτητές, θέτοντας τον στόχο να ανέβει η χώρα μας στην τρίτη θέση.  

Ο υπουργός επικαλέστηκε ακόμα τη διεθνή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, όπου λειτουργούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια από κοινού με τα δημόσια, αποκρύπτοντας σκοπίμως τις σοβαρές αυξήσεις που έχει επιφέρει αυτή η συνύπαρξη στο κόστος σπουδών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, όπου το μέσο κόστος σπουδών έχει υπερδιπλασιαστεί, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2% τα τελευταία 10 χρόνια και με τις αυξήσεις στα δίδακτρα των δημοσίων Πανεπιστημίων να φθάνουν στο 78%. 

Ο Κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα της Εκπαίδευσης έχει τρεις πλευρές: Τη στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Επαγγελματικά Εργαστήρια) συνδεδεμένη με την τοπική αγορά εργασίας ανά περιοχή, την απελευθέρωση του Πανεπιστημίου από το κρατικό μονοπώλιο, με βάση και το Ευρωενωσιακό Δίκαιο και τη δυνατότητα να καθορίζει τη στρατηγική του για την αυτοτελή ανάπτυξή του και τέλος το ανοιχτό σχολείο σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. 

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, «με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση για συναινέσεις αλλά χωρίς καθυστερήσεις», επιχειρώντας να καταστήσει συνενόχους κόμματα και κοινωνία στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνολικά της Παιδείας. 

Από την πλευρά του ο Θανάσης Πλεύρης σημείωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που δεν το έκαναν μέχρι σήμερα, για ιδεοληψία και δειλία, αντίστοιχα.  

Τελικά το σχέδιο νόμου για την αντιστοίχιση πτυχίων Ελλάδας - Κύπρου εγκρίθηκε επί της αρχής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε κατά. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ακόμα ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αριστερά και Νίκη.  

902.gr
Έχει διαβαστεί 608 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 328 επισκέπτες και 0 μέλη.