Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Επίκαιρη Ερώτηση για να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ

από Η Άλλη Άποψη
Επίκαιρη Ερώτηση για να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ

Να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα κυβερνητικά συνθήματα για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ “καταρρέουν” για χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, που επέλεξαν τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών και του “εξορθολογισμού”. Το βιώνουν οι 300 περίπου μαθητές των λεγόμενων ολιγομελών 65 τμημάτων που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Τρίπολης που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ταξιδεύουν καθημερινά 80 χιλιόμετρα, για να παρακολουθήσουν την καταργημένη ειδικότητα, στην Κόρινθο ή θα αλλάξουν ειδικότητα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους, της Αγιάς Λάρισας, της Πάρου που πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της ειδικότητας που παρακολουθούν όπως και οι συμμαθητές τους σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα διλήμματα.

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ. 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια - Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και ανοίγει το δρόμο της εγκατάλειψης του σχολείου.

Παράλληλα, τα ΕΠΑΛ υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων–μεταναστών μαθητών, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητες δομές (τμήματα ένταξης), χωρίς να μειώνεται το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα (ακόμη κι όπου υπάρχουν μαθητές με προβλήματα στη γνώση της ελληνικής γλώσσας) και χωρίς να έχουν προσληφθεί οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για το σκοπό αυτό. Κι αυτά επαναλαμβάνονται παρά την εμπειρία που υπάρχει, όπως π.χ. ότι 20 πρόσφυγες μαθητές σε ΕΠΑΛ του Πειραιά που πέρσι δεν είχαν τμήμα ένταξης και καθηγητή σταμάτησαν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πρόσφυγες μαθητές μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο από την Κόρινθο όπου διαμένουν για να παρακολουθούν σε κεντρικό ΕΠΑΛ της Αθήνας!!!

Αποκορύφωμα σε αυτή την αναλγησία είναι ότι στις 12/9 εστάλη ανυπόγραφη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας να προχωρήσουν στη μετακίνηση - εκδίωξη των μαθητών από τα τμήματα που δεν εγκρίνονται. Παρά τη δέσμευση που δόθηκε στη συνέχεια ότι θα επανεξεταστεί η έγκριση των τμημάτων, το θέμα “εκκρεμεί” ενώ δεν αναιρείται η κατεύθυνση των διαρκών περικοπών τμημάτων και της μετακίνησης μαθητών - εκπαιδευτικών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να εγκριθεί το σύνολο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων και να σταματήσει η καταστρατήγηση της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών και η περιπλάνησή τους.

- Να αρθούν τα εμπόδια (π.χ. μετακινήσεις χιλιομέτρων) για την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και να μη μείνει κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ και των εσπερινών ΕΠΑΛ εκτός σχολείου.

- Να στελεχωθούν άμεσα τάξεις ένταξης στα ΕΠΑΛ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (π.χ. μείωση ανώτατου ορίου μαθητών στα τμήματα) για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές».

Έχει διαβαστεί 382 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1666 επισκέπτες και 0 μέλη.