Τετάρτη, 25 Νοέ, 2020

 • ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές
 • Ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Νάουσας  ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
 • Οδυσσέας Γωνιάδης: ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου
 • Κατάθεση Αναφοράς: Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου φέρνει στη Βουλή την επιστολή του συλλόγου «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την παροχή βοηθήματος στα Άτομα με Αναπηρία
 • Σύσκεψη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βέροια για τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΘΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ». Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»
 • Όλοι στην 24ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις! Η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή συγκέντρωση!
ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη η μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές1 Ανακοίνωση του αγροτικού συλλόγου Νάουσας  ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ2 Οδυσσέας Γωνιάδης: ένας ακάματος εργάτης του Θεάτρου3 Κατάθεση Αναφοράς: Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου φέρνει στη Βουλή την επιστολή του συλλόγου «Τα Παιδιά της Άνοιξης» για την παροχή βοηθήματος στα Άτομα με Αναπηρία4 Σύσκεψη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βέροια για τα μέτρα κατά της υγειονομικής πανδημίας.ΜΙΧ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «ΘΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ». Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»5 Όλοι στην 24ωρη απεργία και στις διαδηλώσεις! Η ΑΔΕΔΥ και η ΔΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακή συγκέντρωση!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στάση ευθύνης!

Στάση ευθύνης!

Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊταν... Περισσότερα

Επιστολή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

από Η Άλλη Άποψη
Επιστολή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για μια ακόμη χρονιά απευθύνεται στους μαθητές με Επιστολή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ακουλουθεί η επιστολή

Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη, θα ακούσεις διάφορους λόγους περί «εθνικής» ομοψυχίας και ενότητας όλων των Ελλήνων, για τον «κοινό» αγώνα και την αντίσταση απέναντι στον κατακτητή, για τους «τρελούς» σαν τον Χίτλερ που κάνουν πολέμους και αιματοκυλούν «χωρίς λόγο και αιτία» τους λαούς.

Τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο θα γεμίσουν από εμβριθείς αναλύσεις «ειδικών» για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας δήθεν από τον ρωσικό χειμώνα (!!).

Δημοσιογράφοι κι αναλυτές θα μιλήσουν για την απόβαση των Αγγλογάλλων στη Νορμανδία που απελευθέρωσε τάχα την Ευρώπη.

Μην καταπίνεις αμάσητο ό,τι σου λένε! Διάβασε με προσοχή τα ιστορικά γεγονότα και μάθε την επιστημονική αλήθεια για το ποιους συμφέρει η ενίσχυση του φασισμού που αιματοκύλισε τους λαούς.

Σκέψου, συζήτησε, προβληματίσου!

Λένε:

«Όλοι οι Έλληνες αντιμετώπισαν ενωμένοι τους κατακτητές.»

Η αλήθεια είναι ότι:

Όλοι οι Έλληνες ΔΕΝ αντιμετώπισαν ενωμένοι τον κατακτητή. Η ελληνική κυβέρνηση για παράδειγμα, μόλις οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στο Κάιρο.

 

Οι Γερμανοί είχαν ντόπιους συνεργάτες, τους χίτες και τους ταγματασφαλίτες, οι οποίοι γίνονταν κουκουλοφόροι και κατέδιδαν όσους Έλληνες αγωνίζονταν εναντίον των ναζί.

Είναι αυτοί τους οποίους οι χρυσαυγίτες αναγνωρίζουν ως προγόνους τους – και πράγματι είναι – και τους υμνούν ως ήρωες (!!) ενώ και οι ίδιοι ενεργούν παρόμοια σήμερα.

Το παίζουν πατριώτες και Ελληναράδες αλλά η μόνη τους έγνοια είναι η προστασία των συμφερόντων των αφεντικών τους, εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Γι’ αυτό ζητάνε να έχουν φοροαπαλλαγές οι εφοπλιστές και πριν λίγο διάστημα απειλούσαν τους εργαζόμενους στην ζώνη του Περάματος να κάτσουν στα αυγά τους και να μην διεκδικούν καλύτερους μισθούς.

Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού. Να μην τα βάλει με τους πραγματικά υπεύθυνους, τους καπιταλιστές και το κράτος που τους στηρίζει. Γι’ αυτό τα βάζουν με τους πρόσφυγες, ότι τάχα αυτοί φταίνε για την ανεργία.

Σκέψου και μόνος σου:

«Γιατί ενισχύεται σήμερα ο φασισμός, η ακροδεξιά στην Ευρώπη;»

Ρίχνουν την ευθύνη στους πρόσφυγες για να κρύψουν την πραγματική αιτία, αφού παρόμοια αντεργατικά μέτρα παίρνονται σε μια σειρά ισχυρές χώρες της Ευρώπης χωρίς μνημόνια. Τα μέτρα αυτά που κόβουν μισθούς και καταργούν εργασιακά δικαιώματα, είναι απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουν φθηνούς εργαζόμενους.

Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις, παίρνουν σκληρά μέτρα κατά των λαών, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός συναγελάζεται με τον Τραμπ, παραχωρεί βάσεις, υπογράφει συμφωνίες για να αρμενίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Γι’ αυτό μας μιλάνε για μια «δίκαιη» ανάπτυξη που θα έρθει και θα σωθούμε όλοι.

Αλήθεια, δίκαιη για ποιον;

Τι περιμένει η ανάπτυξη για να έρθει;

Τι ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν;

Μα φυσικά να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο φτηνοί, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα.

Σε όλους αυτούς τους κλάδους που σήμερα γνωρίζουν ανάπτυξη (π.χ τουρισμός) τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι;

Μήπως αυξήθηκαν οι μισθοί τους;

Ή μήπως δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα, λίγους μήνες το χρόνο, δεκάωρα και δωδεκάωρα;

Λένε:

«Ο Χίτλερ ήταν ένας τρελός, ένας ψυχοπαθής που προκάλεσε έναν πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς.»

Η αλήθεια είναι ότι:

Δεν ήταν ο Χίτλερ ένας τρελός. Δεν ήταν ένας ψυχοπαθής που αιματοκύλισε την Ευρώπη.

Εκτός κι αν πιστεύεις ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί σαν τη «Ford», την «IBM», τη «General Motors», τη «Thyssenkrupp», ήταν τόσο ανόητοι ώστε να δίνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε έναν τρελό!

 

Ναι! Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, αυτές οι εταιρείες χρηματοδοτούσαν τους ναζί. Γιατί οι πόλεμοι δε γίνονται από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια.

Κάθε άλλο μάλιστα! Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των καπιταλιστών και των κρατών που τους στηρίζουν.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Δεν βομβαρδίζουν τη Συρία ή το Ιράκ γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές (αφού οι ίδιοι τους δημιούργησαν).

Βομβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων, για να μοιράζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις πηγές ενέργειας, τον ορυκτό πλούτο.

Λένε:

«Ένας δικτάτορας, ο Ιωάννης Μεταξάς, είπε το ΟΧΙ.»

Η αλήθεια είναι ότι:

Το «ΟΧΙ» το είπε στην πράξη ο λαός. Ο δικτάτορας Μεταξάς το μόνο που ζητούσε ήταν:

«Να πέσουν μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων.»

Ο λαός, μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ οργάνωσε την μεγαλειώδη εθνική αντίσταση. Οι νέοι, που ήταν τότε στην ηλικία σου, οργανώθηκαν στην ΕΠΟΝ και κατάφεραν αυτό που πολλοί τότε θεωρούσαν αδύνατο. Να τα βάλουν με έναν ισχυρότερο αντίπαλο και να τον νικήσουν.

Χάρη στις δράσεις αλληλεγγύης (συσσίτια) του ΕΑΜ που είχε σαν ιδρυτικό στόχο να απελευθερωθεί η Ελλάδα από ντόπιους και ξένους δυνάστες και να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα και το θάνατο.

Χάρη στην αγωνιστική συμβολή του καταφέρθηκαν καίρια χτυπήματα στους εισβολείς ενώ παράλληλα εμποδίστηκε η επιστράτευση χιλιάδων Ελλήνων εργατών στα ναζιστικά κάτεργα της Γερμανίας.

Λένε:

«Οι συμμαχικές μας χώρες ΗΠΑ – Μ. Βρετανία – Γαλλία απελευθέρωσαν την Ευρώπη με την απόβαση στη Νορμανδία.»

Η αλήθεια είναι ότι:

Στα σχολικά βιβλία δεν θα σου πουν για το ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού-φασισμού. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια, έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν θα σου πουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο (απόβαση στη Νορμανδία) στην Ευρώπη το 1944 για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.

Δεν θα σου πουν ότι την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο. Αυτή η σημαία έσερνε μαζί της το τίμημα 20 εκατομμυρίων νεκρών σοβιετικών πολιτών.

Η 28η Οκτωβρίου έχει και σήμερα νόημα και περιεχόμενο

Ποιο είναι αυτό; Είναι η οργανωμένη δύναμη του λαού που αντιστάθηκε και νίκησε,αποδεικνύοντας ότι κανένας κατακτητής δεν είναι παντοδύναμος, κανένας δυνάστης -είτε έξω από τη χώρα είτε στο εσωτερικό της- δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να νικήσει τον οργανωμένο λαό.

Το ΟΧΙ είναι και σήμερα καθήκον και υποχρέωσή μας. Σου ζητούν να σκύψεις το κεφάλι γιατί:

«Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα»

«Δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες»

«Άλλοι αποφασίζουν»

«Πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου και τα μαθήματά σου» κι ότι

«Σε λίγα χρόνια όλα θα φτιάξουν και θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη».

Σήμερα, τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο. Ψάξε μόνος σου, ρώτα και μάθε την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση.

Αγωνίσου να ζωντανέψεις τη νέα αντεπίθεση κι αντίσταση της δικής σου εποχής.

Μην επιλέξεις την απάθεια και τη σιωπή για όλα όσα γίνονται για σένα, χωρίς εσένα. Τίποτα δε χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται με αγώνες.

Δώσε το παρόν στη μαθητική κινητοποίηση στις 30 Οκτώβρη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές σου ενάντια στο νέο Λύκειο που βάζει επιπλέον φραγμούς στη μόρφωση.

Να θυμάσαι τη ρήση του Μπρεχτ:

«Όποιος αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει».

Έχει διαβαστεί 230 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 12 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 205 επισκέπτες και 0 μέλη.