Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ & της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για την ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανε

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Τις εγγραφές φοιτητών στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «BSc in Accounting and Finance»(Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) ολοκληρώνει αυτή την περίοδο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. To συγκεκριμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι το δεύτερο με δίδακτρα στην Θεσσαλονίκη, μετά απότην ίδρυση του αγγλόφωνου προγράμματος στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το 2021. Τα δίδακτρα μάλιστα για την «αγορά» του τίτλου σπουδών θα φτάνουν το ποσό των 16.800 ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλοι οι νόμοι των τελευταίων ετών που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ,  οδηγούν βήμα – βήμα στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αποδεικνύεται ότι ο απαράδεκτος νόμος για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα γενικεύσει την λειτουργία με όρους ανταγωνισμού και κόστους – οφέλους των ίδιων των δημόσιων ΑΕΙ. Στην παρουσίαση του προγράμματος σπουδών μάλιστα η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ «περηφανεύτηκε» και για το γεγονός ότι το Ίδρυμα θα καταφέρει να ανταγωνιστεί επαρκώς αντίστοιχα ιδιωτικά, αρκεί «οι κανόνες ανταγωνισμού να είναι κοινοί για όλους».

Αντί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για το τεράστιο κόστος σπουδών που βαραίνει τους φοιτητές και τις οικογένειες τους. Αντί να πάρει μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών (στις εστίες του ΠΑΜΑΚ υπάρχουν 108 κλίνες διαθέσιμες για περίπου 14000 φοιτητές), τη φοιτητική μέριμνα, ή το κτιριακό πρόβλημα (που ειδικά στο ΠΑΜΑΚ είναι ιδιαίτερα οξυμένο). Επιλέγει να ανοίξει έναν επικίνδυνο δρόμο, αυτόν της γενίκευσης των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα ιδρύματα,σύντομα για όλους και όχι μόνο για τους ξενόγλωσσους φοιτητές.

Και αυτή η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι με τα νομοσχέδια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, βασισμένα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετατρέπονται σε «επιχειρηματικές μονάδες» που καλούνται να λειτουργήσουν με όρους «αυτοδιοίκητου», εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους, «πουλώντας» εκπαιδευτικά/ερευνητικά «προϊόντα» - μεταξύ άλλων - και τα ίδια τα προγράμματα σπουδών.

 

 

 

 

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια,το διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, τους νέους ερευνητές, να ορθώσουν ανάστημα στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση, να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στις τραγικές συνέπειες που αυτό έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες, πραγματικά δωρεάν και σύγχρονες σπουδές για όλους.

Tο ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για:

·          να μπορούν να σπουδάζουν όλοι οι φοιτητές χωρίς εμπόδια, για αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες σπουδές, για Παιδεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

·          την κατάργηση των διδάκτρων στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών

·          την κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Δυναμώνουμε την διεκδίκηση και την οργάνωση για ένα ριζικά διαφορετικό Πανεπιστήμιο, που να μορφώνει ολοκληρωμένα με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στα επιστημονικά αντικείμενα, με το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

 

Το Γραφείο Τύπου

                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.


Έχει διαβαστεί 870 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 435 επισκέπτες και 0 μέλη.