Κυριακή, 19 Ιαν, 2020

  • Οι Προεδρικές εκλογές από το 1974 ως σήμερα
  • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 584)
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αδέλφια» του Γιώργου Συμπάρδη στη Βέροια
  • ΚΚΕ:  Σε πάγωμα μισθών παραπέμπουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου
  • Σωτήρια νίκη για τον ΦΙΛΙΠΠΟ στο μπάσκετ
  • Φρόσω Καρασαρλίδου βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ:" Η σημερινή κυβέρνηση σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχει αποδομηθεί στα βασικά της προεκλογικά προτάγματα"
Οι Προεδρικές εκλογές από το 1974 ως σήμερα1 Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 584)2 Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αδέλφια» του Γιώργου Συμπάρδη στη Βέροια3 ΚΚΕ:  Σε πάγωμα μισθών παραπέμπουν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου4 Σωτήρια νίκη για τον ΦΙΛΙΠΠΟ στο μπάσκετ5 Φρόσω Καρασαρλίδου βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ:" Η σημερινή κυβέρνηση σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχει αποδομηθεί στα βασικά της προεκλογικά προτάγματα"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών:ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

print
email
από Η Άλλη Άποψη

Στις 26-2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

1) Απερρίφθη  κατηγορηματικά κάθε αίτημα που συνδεόταν με την ανάκτηση των απωλειών των εκπαιδευτικών.

2) Για το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης ο Υπουργός υπήρξε αρνητικός.   

3) Oύτε λόγος για το θέμα της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού, για την ανάκτηση απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.

4) Το αίτημα για την επαναφορά του ωραρίου στα προηγούμενα επίπεδα, μπήκε στις καλένδες, αφού θα σήμαινε κατά τον Υπουργό "νέους διορισμούς και χρήματα δεν μπορούν να δοθούν". 

5) Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, η μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη (αίτημα για 20 μαθητές στην τάξη) και η άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

6)  Για την κάλυψη των πάνω από 3500 κενών (με οξυμμένο το πρόβλημα στην ειδική αγωγή και στα ολοήμερα) δήλωσε ότι "το βλέπω δύσκολο να καλυφθούν, θα κάνουμε ότι μπορούμε".

7)  Καμία δέσμευση δεν υπήρξε για επαναφορά των σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις για "επανεξέταση κατά περίπτωση".

8) Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των νέων διορισμών είπε χαρακτηριστικά ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με κεντρικές συμφωνίες και ότι θα προχωρήσουν".

9) Σε ότι αφορά το θέμα των συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες λόγω της διαθεσιμότητας και δεκάδες από αυτούς είναι απλήρωτοι για ένα σχεδόν χρόνο, δόθηκαν  δεσμεύσεις για την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία τους.

 Μετά τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα και των εκπρόσωπων του ΠΑΜΕ, ο Υπουργός, δήλωσε ότι οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν με το βαθμό και το ΜΚ στο οποίο βρίσκονταν. Το Υπουργείο ωστόσο δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων (προβλέπονταν στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για όλο το Δημόσιο), πράγμα που σημαίνει, ότι παραμένει το καθεστώς των κενών, της αδιοριστίας, της ανεργίας, των χιλιάδων περιπλανώμενων αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εκπαιδευτικοί μόνο στη δευτεροβάθμια έχουν μειωθεί κατά 28.000.

Στα ίδια πλαίσια ήταν ουσιαστικά αρνητικός για την αναπλήρωση των απωλειών (μισθολογικών και ασφαλιστικών) των συναδέλφων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ το θέμα της μισθοδοσίας των 85 απλήρωτων συναδέλφων παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δηλώθηκε επίσης ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση των συναδέλφων, θα προχωρήσει μετά από δυο μήνες. Το  γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την επαναφορά των κλάδων, αφού  στο άμεσο διάστημα οι μαθητές στα τεχνικά σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν τις ειδικότητες τους. Ωστόσο σημειώνουμε ότι σε μια αποστροφή στελέχους του Υπουργείου, έγινε λόγος για τοποθέτηση συναδέλφων σε ΙΕΚ, ενώ σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός μίλησε για επανεξέταση και προσθαφαίρεση διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

10) Στο θέμα της αξιολόγησης ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία θα παγώσει. Ωστόσο όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έθεσαν των δεσμεύσεων του email Βαρουφάκη για σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας σε όλο το Δημόσιο, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, ο Υπουργός, δήλωσε ανίδεος.

11) Αρνήθηκε ακόμα να δηλώσει ότι θα καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 ("ενιαίο μισθολόγιο") και ότι θα επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη. Ανέφερε τέλος ότι "εμείς επιθυμούμε να υπάρχει μια άλλου είδους αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου", ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στη συζήτηση για μια άλλη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έθεσαν και το θέμα της κατάργησης του νόμου για τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία (νόμος 3966/2011) και την εξασφάλιση των οργανικών θέσεων (Οργανικές θέσεις, μετά από αίτηση τους, στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα ΠΠΣ: α) στο σχολείο του ΠΠΣ που υπηρετούν  β) σε σχολείο του ΠΥΣΔΕ που ανήκει το ΠΠΣ ή επιστροφή με οργανική στο ΠΥΣΔΕ προέλευσης. Ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα  στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν με οργανική στα πρώην Πειραματικά και την έχασαν  λόγω  της δημιουργίας των ΠΠΣ, να γυρίσουν, αν το επιθυμούν, στο σχολείο  τους). Η ηγεσία του Υπουργείου δεν δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση του Νόμου, παρά μόνο των εξετάσεων. Παρέμεινε στην θέση για την διατήρηση πέντε Πρότυπων σχολείων, γεγονός απαράδεκτο.

12) Αναφορά έγινε και στην κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων και των ΣΕΚ, χωρίς όμως να δίνεται απάντηση αν θα καταργηθεί συνολικά ο νόμος για το Νέο Λύκειο 4186/2013. Τέλος, το Υπουργείο δήλωσε ότι θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα πρόγραμμα ΠΔΣ για τα ΕΠΑΛ.

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ουσιαστικά απέφευγε να ασκήσει πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στα αιτήματα του κλάδου και τα προβλήματα που μας καίνε. Γρήγορα,  γρήγορα επιχείρησε να προσπεράσει πολύ σημαντικά ζητήματα, ενώ μετά τη συνάντηση και χωρίς να πάρει τη γνώμη από κανένα μέλος του Δ.Σ., έκανε δηλώσεις για συνάντηση σε καλό κλίμα και με θετικά αποτελέσματα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 Ο αντίπαλος παραμένει, τα προβλήματα παραμένουν!

Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη, όλοι στον αγώνα! Να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας, να μαζικοποιήσουμε τις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις!

Να διεκδικήσουμε την πραγματική κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, που δεν χωράνε στο στενό κορσέ της ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ.

ΒΕΡΟΙΑ 1-3-15

Έχει διαβαστεί 253 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 0 ως 7 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 7 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 146 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά