Τρίτη, 04 Αύγ, 2020

 • Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…
 • Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας
 • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Για εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ που παράνομα ζητά με κλειστά τα σχολεία να αποφασιστούν οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι την Παρασκευή 14/8/20
 • Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ (Τμήμα Κεν. Μακεδονίας)
 • Θανάσης Δέλλας: Αδικία και εμπαιγμός των κατοίκων των Ριζωμάτων
 • Αναστέλλεται η λειτουργία νηπιαγωγείων στην Ημαθία. Τι λέει ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Π.Ε;
Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…1 Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Για εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ που παράνομα ζητά με κλειστά τα σχολεία να αποφασιστούν οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι την Παρασκευή 14/8/203 Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ (Τμήμα Κεν. Μακεδονίας)4 Θανάσης Δέλλας: Αδικία και εμπαιγμός των κατοίκων των Ριζωμάτων5 Αναστέλλεται η λειτουργία νηπιαγωγείων στην Ημαθία. Τι λέει ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών Π.Ε;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βαριές ευθύνες

Βαριές ευθύνες

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των... Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Προετοιμάζουν τη νομιμοποίηση των φροντιστηρίων και στο Δημοτικό;

από Η Άλλη Άποψη
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: Προετοιμάζουν τη νομιμοποίηση των φροντιστηρίων και στο Δημοτικό;

Τη νομιμοποίηση των φροντιστηριακών μαθημάτων και σε παιδιά Δημοτικού μεθοδεύουν η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Φροντιστών (ΟΕΦΕ) με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ),

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Φροντιστών (ΟΕΦΕ) με την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) τέθηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση η νομιμοποίηση των φροντιστηριακών μαθημάτων σε παιδιά Δημοτικού.

Συζητήθηκε, συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση των Κέντρων Μελέτης, που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η ολοένα και αυξανόμενη εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα. Η τάση αυτή έρχεται, μεταξύ άλλων, να "καλύψει" τα κενά που αφήνει η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου π.χ. το κουτσούρεμα του ολοήμερου. Το σχολικά βιβλία που είναι κακογραμμένα, γεμάτα λάθη και ανακρίβειες εντείνουν το άγχος γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αντάξιου συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Εκπαίδευση, συντηρείται και διευρύνεται το πεδίο επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το Κλαδικό Συνδικάτο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αττικής "Βύρωνας" έχει απευθύνει από το 2017 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ερωτήσεις προς το υπουργείο Παιδείας που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης και δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νόμου (628/77, αρ. 56) η λειτουργία φροντιστηρίων για παιδιά Δημοτικού απαγορεύεται. Τα λεγόμενα Κέντρα Μελέτης είναι δομές που λειτουργούν τις μεσημεριανές ώρες και στόχος είναι να καλύψουν το διάβασμα για την επόμενη μέρα του σχολείου. Εκτός από τα μικρά ιδιωτικά κέντρα, τομείς μελέτης εντάσσονται στα περισσότερα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών.

Φαίνεται ότι πήραν φόρα οι ιδιοκτήτες βλέποντας την διάθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους!

Τα τμήματα χωρίζονται στα της πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) και της δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο και Λύκειο, αν υπάρχει). Ενδέχεται να υπάρχει περαιτέρω διαχωρισμός σε αίθουσες, σύμφωνα με τις μικρές ή μεγαλύτερες ηλικίες στο Δημοτικό ή την ομαδοποίηση των "φιλολογικών" ή "φυσικών" μαθημάτων, όπου η μελέτη επιβλέπεται από Φιλόλογους ή Μαθηματικούς αντίστοιχα στο Γυμνάσιο/Λύκειο. Το "παρεχόμενο εκπαιδευτικό προϊόν", όπως το ονομάζουν, έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Οι μαθητές τις περισσότερες φορές κυριολεκτικά "στοιβάζονται" σε ανομοιογενή τμήματα, διαφορετικών επιπέδων και ηλικιών, με διαφορετικές ανάγκες ανά μαθητή. Πολλές φορές, στα συγκεκριμένα τμήματα εντάσσονται ακόμα και παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή ήπιες ειδικές ανάγκες που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Παράλληλα, στις εν λόγω δομές συμπυκνώνεται με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο η εργοδοτική ασυδοσία και η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι είναι επιεικώς απαράδεκτες! Οι συμβάσεις ιδιωτικών υπαλλήλων με εξευτελιστικά ωρομίσθια της τάξης των 3,5€, με πετσοκομμένα ή ανύπαρκτα δώρα και επιδόματα, η απλήρωτη - μαύρη εργασία, η εντατικοποίηση, η πίεση από την εργοδοσία, το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού στους χώρους δουλειάς είναι κοινός τόπος για όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα Κέντρα Μελέτης, χωρίς καν να αναγνωρίζεται η ειδικότητά τους!!! Επιπλέον, υπάρχουν πολλά φαινόμενα όπου τα δώρα των εορτών δεν καταβάλλονται ή υποχρεώνουν τους συναδέλφους να τα επιστρέψουν.

Σε πολλές δε περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με τη μεταφορά των μαθητών από το σχολείο -με τεράστια ευθύνη, αφού πρόκειται για παιδιά μικρών ηλικιών. Είναι προκλητικό να υποχρεώνονται συνάδελφοι να συνοδεύουν τα παιδιά από το σχολείο, ακόμα και με τα πόδια, δηλώνοντας με μια φόρμα στο σχολείο πως είναι υπεύθυνοι για τον μαθητή.

Φυσικά, η ΟΕΦΕ ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την εύρεση λύσης όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις τέτοιων χώρων, αφού για τους επιχειρηματίες του κλάδου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχει ανοίξει διάπλατα η πόρτα για κέρδη και ζεστό χρήμα. Το επιχείρημα πως"η κοινωνία η ίδια ζητάει αυτά τα υποστηρικτικά μαθήματα" είναι η μετάφραση του "η πίτα είναι μεγάλη και πρέπει και εμείς με τη σειρά μας να έχουμε το αντίστοιχο κομμάτι".

Η ΟΕΦΕ δεν κόπτεται για το παιδαγωγικό μέρος, ούτε για τους εργαζομένους στα Κέντρα Μελέτης. Είναι οι ίδιοι που με προκλητικό τρόπο, όχι μόνο απέρριψαν κάθε πρόταση προς υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά, σε συνέχεια της επιθετικής στάσης που επιδεικνύουν χρόνια τώρα, προχώρησαν σε προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση του πλήρους ωραρίου των 21 ωρών (πράγμα που θα διαμορφώσει ωρομίσθια της τάξης των 4 ευρώ).

Με τη στήριξη των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και των αντιλαϊκών-αντεργατικών πολιτικών που χρόνια ασκούνται, οι επιχειρηματίες στον Κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης τρίβουν τα χέρια τους και καλούν τόσο τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους, αλλά και τους γονείς (πελάτες) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι μεν πρώτοι να επωμιστούν το ξήλωμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και την καταβαράθρωση μισθών και ωρομισθίων. Οι δε δεύτεροι, εργαζόμενοι κι αυτοί, να κουβαλήσουν στην πλάτη τους το επιπλέον οικονομικό βάρος της μελέτης και φύλαξης των παιδιών τους μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος. Η ίδια πολιτική στο χώρο του δημόσιου σχολείου μεταφράζεται σε υποχρηματόδοτηση, απαξίωση δομών και γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Θύμα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (δημόσιων και ιδιωτικών) και φυσικά η τσέπη των γονιών. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις.

Από κοινού, λοιπόν, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Παλεύουμε για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και όχι Παιδεία-εμπόρευμα. Παλεύουμε για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Παιδείας. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα καλύπτει ολόπλευρα τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας. Σ΄ αυτό το σχολείο μπορούν να εξασφαλιστούν πραγματικά τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών.

 • Είμαστε ενάντια στην επέκταση και νομιμοποίηση των φροντιστηρίων στο Δημοτικό.

 • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Ολοήμερου σχολείου, για μόνιμους διορισμούς, για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών.

 • Διεκδικούμε Ενισχυτική Διδασκαλία και Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την αρχή της χρονιάς με μόνιμους εκπαιδευτικούς.

  • Ενίσχυση των Δημόσιων και Δωρεάν Δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Εξίσωση σε μισθολογικό και εργασιακό επίπεδο όλων των εργαζομένων που εργάζονται στα Φροντιστήρια».

Έχει διαβαστεί 70 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 33 °C
Άνεμος ΝΝΑ 3-4 μποφόρ

Τρίτη, 04 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 150 επισκέπτες και 0 μέλη.