Τρίτη, 19 Νοέ, 2019

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φωτεινή Αραμπατζή: «Οι επιδιώξεις των αγροτών είναι δίκαιες και γι’ αυτό είναι και δικές μου επιδιώξεις»
  • Επίσκεψη Φρόσως Καρασαρλίδου σε Παιδιά της Άνοιξης και Υφάδι
  • Τι δεν είπε ο κ. Πρωθυπουργός για τους αμπελοκαλλιεργητές;
  • Επίσκεψη Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και Βέλγων δημοσιογράφων στον Δήμο Νάουσας
  • ΠΟΙΗΣΗ ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ : Αλέκου Χατζηκώστα: ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ1 Τάσος Μπαρτζώκας για τη συνάντηση με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φωτεινή Αραμπατζή: «Οι επιδιώξεις των αγροτών είναι δίκαιες και γι’ αυτό είναι και δικές μου επιδιώξεις» 2 Επίσκεψη Φρόσως Καρασαρλίδου σε Παιδιά της Άνοιξης και Υφάδι3 Τι δεν είπε ο κ. Πρωθυπουργός για τους αμπελοκαλλιεργητές;4 Επίσκεψη Γάλλων τουριστικών πρακτόρων και Βέλγων δημοσιογράφων στον Δήμο Νάουσας5 ΠΟΙΗΣΗ ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ : Αλέκου Χατζηκώστα: ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Να εξασφαλιστεί η επιλογή της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Να εξασφαλιστεί η επιλογή της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών

Να εξασφαλιστεί από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς κανένα εμπόδιο, η επιλογή της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών για όποιους την επιθυμούν, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες, εν μέσω χιλιάδων κενών στα σχολεία, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να επαναφέρει στη δημοσιότητα το ζήτημα του τρόπου απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών (βλ. δηλώσεις αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας).

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Λοβέρδος, με μια απαράδεκτη εγκύκλιο, τρεις μέρες μόλις πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη, έθετε σοβαρά εμπόδια στη δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, και οι δύο γονείς (δεν αρκεί ο ένας), υποχρεώνονται να δηλώσουν ότι ο μαθητής/μαθήτρια δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και να επικαλεστούν αποκλειστικά λόγους θρησκευτικής συνείδησης, προκειμένου να απαλλαγεί ο μαθητής/μαθήτρια από τα Θρησκευτικά.

Την εγκύκλιο αυτή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησε σε ισχύ για 7 μήνες και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει, μετά την αντίδραση της Εκκλησίας στις "προθέσεις" περί κατάργησής της.

Με λίγα λόγια, λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα, ακόμα και στο αυτονόητο δικαίωμα του κάθε μαθητή να μπορεί να απαλλάσσεται από το μάθημα, χωρίς να τίθεται κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία προϋπόθεση. Αντίθετα, περίσσεψαν οι δηλώσεις για συναντίληψη στη συνάντηση του νέου υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο.

Πάνω απ' όλα, η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ και μάλιστα με τρόπο χοντροκομμένο, ακόμα και την αναχρονιστική σύμφυση Κράτους-Εκκλησίας στο ζήτημα της Παιδείας. Όπως άλλωστε έκαναν και οι προκάτοχοί της. Σε ένα ζήτημα που αν μη τι άλλο, οι προϋποθέσεις για τη λύση του (διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας) έχουν (υπερ)ωριμάσει, όπως αποδεικνύει και η πείρα σε μια σειρά άλλες χώρες.

Στη δική μας αντίληψη για το δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας ζητήματα που αφορούν την εμφάνιση και εξέλιξη των θρησκειών, την εμβάθυνση γύρω από τις έννοιες της μεταφυσικής και της διαλεκτικής, του ιδεαλισμού και του υλισμού, όπως και μια σειρά άλλα που σχετίζονται με το αντικείμενο, μπορούν να διδαχθούν μέσα από μια σειρά μαθημάτων ή (π.χ. θρησκειολογία) που δεν θα έχουν χαρακτήρα κατήχησης, αλλά θα μαθαίνουν στα παιδιά και τους νέους την ιστορική εξέλιξη, την κοινωνική βάση του θρησκευτικού φαινομένου συνολικότερα.

Ένα τέτοιο μάθημα, που πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στο σχολείο και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ την κατοχύρωση των χιλιάδων εκπαιδευτικών που σήμερα διδάσκουν το μάθημα των θρησκευτικών, με μόνιμη και σταθερή εργασία».

Έχει διαβαστεί 308 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 12 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 17 °C
Άνεμος ΝΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 111 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά