Τετάρτη, 17 Ιούλ, 2019

  • Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου
  • Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
  • Τιμές και παράσημα...
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»
  • «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ
  • Ανοιχτά παζάρια...
Δήμος Βέροιας: Περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου μαρμάρου1 Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας2 Τιμές και παράσημα...3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»4 «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»: Για τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ5 Ανοιχτά παζάρια...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Πρεσβευτές,Πρέσβειρες μουσείων και μνημείων» από το 4ο ΓΕΛ Βεροιας

print
email
από Η Άλλη Άποψη
«Πρεσβευτές,Πρέσβειρες μουσείων και  μνημείων»  από το 4ο ΓΕΛ Βεροιας

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πρεσβευτές /Πρέσβειρες μουσείων και  μνημείων», απόρροια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, μαθήτριες από την Α’  του 4ου Γενικού Λυκείου Βέροιας ανέλαβαν ρόλο ξεναγού για τους συμμαθητές τους, υλοποιώντας το 4ο στάδιο του προγράμματος «Ξεναγώ την τάξη μου». Το μνημείο που επιλέχθηκε για ξενάγηση ήταν η Παλιά Μητρόπολη της Βέροιας, «μια μικρή βυζαντινή Καπέλα Σιξτίνα» κατά τον χαρακτηρισμό της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελικής Κατταρίδη.

Η Παλιά Μητρόπολη πλημμύρισε από νιάτα και οι μαθήτριες σε ρόλο ξεναγού ξεδίπλωσαν με απλότητα τα μυστικά του ναού.  Με βιωματικό τρόπο γνώρισαν ένα σημαντικό μνημείο της πόλης τους, αντάλλαξαν ρόλους, έθεσαν ερωτήματα,  αφηγήθηκαν παιδιά προς παιδιά τη μεγάλη αρχιτεκτονική ιστορία του ίδιου του κτιρίου αλλά και της περίλαμπρης εικονογράφησής του, με την ποικιλία των τεχνοτροπιών και τη φωτεινότητα των χρωμάτων, που το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία των Βαλκανίων.

Αυτό το μάθημα ιστορίας ήταν μοναδικό, αφού έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του τόπου τους διαχρονικά, να αντιληφθούν τη συμβολή των ανθρώπων τόσων εποχών και πολιτισμών ακόμη στο όμορφο αυτό αρχιτεκτόνημα, μνημείο παλίμψηστο της ιστορικής μνήμης, να συναισθανθούν την ευθύνη τους ως μελλοντικών πολιτών για τον σεβασμό προς τα μνημεία, τη διάσωση και ανάδειξή τους, ως προαπαιτούμενων  για  μια αειφορική προσέγγιση της πόλης τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, που για δεύτερη συνεχή χρονιά έδωσαν την ευκαιρία  στο σχολείο και τους μαθητές μας να έρθουν κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Ευχαριστούμε, τέλος, τις αρχαιολόγους της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μ. Χειμωνοπούλου και Μ. Πολατίδου,  για την ουσιαστική τους συμβολή στο εγχείρημα αυτό.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Βασιλειάδου Σουσάνα, Σαρηγιαννίδου Ελισάβετ

 

Έχει διαβαστεί 170 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 27 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 145 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά