Παρασκευή, 17 Απρ, 2026

  • Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα
  • Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια
  • ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους
  • Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου
  • Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων
  • Κερδισμένοι
Κρήτη: Ακόμα και στο ξενοδοχείο που γίνεται το συνέδριο της ΓΣΕΕ, η εργοδοσία επιχειρεί να εμποδίσει την επαφή των εργαζομένων με τα Συνδικάτα1 Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια2 ΚΚΕ: Ολοι αυτοί που φοράνε φωτοστέφανο στην ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς, τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια» επειδή αποκαλύπτονται τα σκάνδαλά τους3 Η Ανατ. Μεσόγειος στον χάρτη του ιμπεριαλιστικού πολέμου4 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ: 65 χρόνια από την ηρωική νίκη της Κουβανικής Επανάστασης στον Κόλπο των Χοίρων5 Κερδισμένοι6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αφαντες

Αφαντες

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα

Στόχοι Αγώνα και Δράσης

από Η Άλλη Άποψη

Το νέο πολιτικό σκηνικό, που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δημιουργεί νέες απαιτήσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο λαός μας με την ψήφο του, καταδίκασε την μέχρι πρότινος συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που έχει συνδέσει το όνομά της με τις πιο βάρβαρες, αντιλαϊκές πολιτικές, τα απανωτά μνημόνια, την βαθιά φτώχεια και εξαθλίωση του λαού μας. Έστρεψε την πλάτη του στους εκφραστές μιας πολιτικής (ΕΕ-ΔΝΤ-ΤΡΟΙΚΑ), που πέντε χρόνια τώρα, επέβαλαν άγρια και παρατεταμένη λιτότητα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υφάρπαξαν το λαϊκό εισόδημα με απανωτά χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, κλπ), καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνέτριψαν τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, γκρέμισαν παραπέρα, το όποιο κοινωνικό κράτος υπήρχε (Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια), ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο. Έχουμε λοιπόν, κάθε λόγο να θεωρούμε θετικό γεγονός, το ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν κατάφερε να πείσει, παρά την συνεχή προεκλογική επίκληση των τρομοκρατικών σεναρίων της «καταστροφής και του χάους».

Εμείς οι Εκπαιδευτικοί, βγήκαμε τα τελευταία χρόνια πολλές φορές στους δρόμους του αγώνα για να διεκδικήσουμε πίσω τη ζωή που μας ανήκει! Συμβάλλαμε τα μέγιστα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το γεγονός πως τα αιτήματα που ανέδειξε το κίνημα με τους επίμονους και αποφασιστικούς αγώνες του, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των κυβερνητικών συζητήσεων, αποδεικνύει ακριβώς ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, να συνεχίσουμε στο δρόμο που κινηθήκαμε τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η μόνη εγγύηση για ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων αποτελούν οι μαζικοί, οργανωμένοι και αποφασιστικοί αγώνες.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το σύνολο των αιτημάτων που προτάξαμε και τα οποία παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κατεβάσουμε ούτε μια σπιθαμή τον πήχη των αιτημάτων μας. Οι εκπαιδευτικοί το επόμενο διάστημα, συσπειρωμένοι ακόμα περισσότερο γύρω από τα σωματεία τους, θα αγωνισθούμε για την λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά με βάση το πλαίσιο αιτημάτων του 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων Προέδρων.

Απαιτούμε

* Κατάργηση κάθε μορφής διαθεσιμότητας – υποχρεωτικής μετάταξης – κινητικότητας. Κατάργηση του ν. 4172/2013. Επιστροφή ΤΩΡΑ όλων των καθηγητών ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ στα σχολεία τους με ταυτόχρονη ανάκτηση της οργανικής τους θέσης και της εκπαιδευτική τους ιδιότητα και αναγνώριση της υπηρεσίας τους για τους μήνες της διαθεσιμότητας - ομηρίας.

* Επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ της Δημόσιας ΤΕΕ με δυνατότητα εγγραφών των μαθητών μας σ' αυτές τον Ιούνιο.

* Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, του συστήματος προαγωγής και της προσμέτρησης στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Κατάργηση του νόμου για το «νέο Λύκειο».

* Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα) της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους. Να επανακαταταγούν αμέσως όλοι οι εκπαιδευτικοί σε κλιμάκια και βαθμούς με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους και να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί τους. Ετήσια δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, και με ευθύνη των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

* Ορισμός ανώτερου ορίου 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια και επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του Μαΐου 2013.

* Όλοι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι. Κάλυψη των κενών στα σχολεία με μαζικούς διορισμούς.

* Άμεση αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία, με αναθεώρηση του προϋπολογισμού φτώχειας. Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους του μαθητές,δωρεάν μετακίνηση, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

* Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.

* Επαναφορά όλων των μισθών στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που καταργήθηκε. Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα κλιμάκια και οι βαθμοί. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή για όλους. Καμιά περικοπή σε συντάξεις και ΕΦΑΠΑΞ, πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας. Να βγουν στη συνταξιοδότηση οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις τους.

* Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το πειθαρχικό δίκαιο

* Για Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν! Ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, ποιοτικά αναβαθμισμένο που θα συνδυάζει τόσο την Γενική, όσο και την Τεχνική Εκπαίδευση.

* Ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολειά και στους τόπους εργασίας.

* Σταθερή και μόνιμη δουλειά – συντάξεις για όλους με αξιοπρεπείς αποδοχές και πλήρη δικαιώματα! Πραγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για όλους.

* Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά – να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε επαφές με φορείς και σωματεία, να δημιουργούμε συνθέσεις και κοινά διεκδικητικά πλαίσια. Συνεχίζουμε την αγαστή συνεργασία μας με τις Ενώσεις Γονέων, όπως αυτή δομήθηκε τα τελευταία χρόνια.

 

Έχει διαβαστεί 502 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1348 επισκέπτες και 0 μέλη.