Τρίτη, 26 Οκτ, 2021

  • Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων
  • Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά
  • Στα καλύτερά τους...
  • Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας
  • Λαθεμένη απόφαση!
  • Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ
Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας: Υποβολή αιτήσεων1 Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ Ημαθίας για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά2 Στα καλύτερά τους...3 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας4 Λαθεμένη απόφαση!5 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: «Θα διαρκέσει περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε», λέει ο ΠΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για τα μάτια των νέων

Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη α... Περισσότερα

Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα

από Η Άλλη Άποψη
Τα εργατικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο φέρνει δραματικές αλλαγές στις ζωές μας. Την ίδια στιγμή το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιχειρησιακής ετοιμότητας καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση ότι θα πάρει την ευθύνη άρα και τα μέτρα για την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Γιατί έχουν εγκληματικές ευθύνες οι κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  για τις ελλείψεις και στον τομέα της υγείας με τα ψηφισμένα μνημόνια και τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς νόμους, τωρινούς και προηγούμενους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρόσχημα την πανδημία και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στοχεύει αποκλειστικά στον κόσμο της εργασίας με σειρά νόμων που καταργούν ό,τι απέμεινε στα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, προς όφελος του κεφαλαίου. Έτσι εξηγείται όταν χωρίς δεύτερη σκέψη εξαιρούν από την καραντίνα χιλιάδες στοιβαγμένους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν είναι κρίσιμες για την επιβίωση του πληθυσμού . Είναι αναλώσιμοι όλοι αυτοί με τις οικογένειές τους, τον κοινωνικό περίγυρο. Το εργασιακό τοπίο όλων είναι ζοφερό  Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μισή δουλειά με μείωση του μισθού κατά 50%, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, θέσπιση του μηχανισμού αναστολής συμβάσεων εργασίας χωρίς πλήρη οικονομική στήριξη των εργαζομένων μετάθεση καταβολής του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι,  επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας έως και τις 30 Απριλίου, δηλαδή η κατάργηση του δημοκρατικού δικαιώματος κάθε οργανωμένης συνδικαλιστικής πρακτικής .Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται για να μείνουν σε όποια έκτακτη συνθήκη θεωρεί/ήσει ο Μητσοτάκης.

Καταγγέλλουμε τη συνεχή καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που συντελείται αυτές τις μέρες, με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτά θέλει να κρύψει η κυβέρνηση αναγορεύοντας «την ατομική ευθύνη» σε καθοριστικό παράγοντα της εξέλιξης της επιδημίας, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες της για τα τραγικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομεία, τις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και μηχανήματα, την έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας όλη την προηγούμενη περίοδο. Αλήθεια ποια επιστημονική προσέγγιση οδηγεί στο κλείσιμο και την υπολειτουργία των δημόσιων δομών όπως Περιφερικά Ιατρεία, ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας με την ταυτόχρονη μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία, στερώντας τον οικογενειακό γιατρό και εκεί ακόμα που υπάρχει, επομένως και την μοναδική δυνατότητα του πληθυσμού για άμεση πρόσβαση σε στοιχειώδη έγκαιρη περίθαλψη; Και επίσης είναι αρκετά  τα πετσοκομμένα 576 δημόσια  κρεβάτια  ΜΕΘ για το σύνολο των αρρώστων, όταν μάλιστα πολλά απ΄ αυτά δε φέρουν τους κατάλληλους αναπνευστήρες; Όταν σύμφωνα με καταγγελία της ΟΕΝΓΕ καταγράφονται ετησίως πάνω από 3000 θάνατοι από άλλες αιτίες λόγω του κλεισίματος  νοσοκομείων και ΜΕΘ που έγιναν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Από τον αριθμό των κρεβατιών, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των ΜΕΘ εξαρτάται άμεσα η θνητότητα. Στην Ελλάδα τη μάχη με τη νόσο μέχρι στιγμής την κερδίζει ο ίδιος ο Λαός που αντιλαμβάνεται πλήρως και την επικινδυνότητα του ιού και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

            Και μέσα σ΄ όλα αυτά τις προηγούμενες ημέρες γίναμε θεατές μιας επιχείρησης σπίλωσης των εκπαιδευτικών. Με αφορμή τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Υπουργείου Παιδείας με την τηλεκπαίδευση, τα ΜΜΕ ξεσπάθωσαν ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Το συμπέρασμά τους προφανές και προειλημμένο: Για όλα φταιν οι εκπαιδευτικοί. Ας δούμε όμως τα ζητήματα που προέκυψαν αυτές τις ημέρες σχετικά μ’ αυτό το θέμα:

Αντικρουόμενες εγκύκλιοι που έφταναν στα σχολεία και αναιρούσαν ή ήταν σε αντίφαση με προηγούμενες.

Πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης που καθυστερούν ή δεν ανταποκρίνονται λόγω υπερβολικής πρόσβασης, ακόμη και μεταμεσονύχτιες ώρες,

Παιδιά δεν έχουν υπολογιστή ή ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο,

Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν ή δε μπορούν να ανανεώσουν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και να έχουν γρήγορες συνδέσεις

Μη ανακοίνωση μείωσης της εξεταστέας ύλης προκειμένου να φύγει το άγχος από τους μαθητές.

Πιθανότητα η τηλεκπαίδευση να ήρθε για να μείνει. Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή στο επόμενο διάστημα για τη μη πρόσληψη εκπαιδευτικών και από επικουρικό εργαλείο να μετατραπεί σε κύρια μορφή εκπαίδευσης. Μια ποιοτικά υποβαθμισμένη εκπαίδευση για συγκεκριμένους μαθητές. Η ίδια η υφυπουργός χαρακτήρισε την τηλεκπαίδευση “παρακαταθήκη για το μέλλον”.

 Για όλα αυτά αλήθεια φταίνε οι εκπαιδευτικοί ή οι ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας;

 Κι αν για τους περισσότερους η παραπάνω ερώτηση είναι ρητορική, τα ΜΜΕ επαναφέρουν την συκοφαντική επωδό: “Φταίνε οι εκπαιδευτικοί”. Και επειδή πλέον είμαστε αρκετά υποψιασμένοι από τις πρακτικές τους, δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ για να δούμε ποια είναι η στόχευσή τους. Πολύ σύντομα βγήκαν να μας πληροφορήσουν πως επίκεινται μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!!! Το χαλί του κοινωνικού αυτοματισμού ξέρουν να το στρώνουν καλά!!! Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις που δεχτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν βάζουμε στο ζύγι την προσφορά μας. Στεκόμαστε κοντά στους μαθητές μας, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι όλα τα επικοινωνιακά τερτίπια του υπουργείου κληρονομούν την ίδια σκόπιμη (υποχρηματοδοτούμενη) προχειρότητα με τις υπόλοιπες πράξεις του

Δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας με αφορμή την υγειονομική κρίση. Δε θα ανεχθούμε να πληρώσουν την κρίση για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι. Καμία μείωση αποδοχών. Δεν θα δεχθούμε τη εδραίωση πρακτικών που θα αποβαίνουν σε βάρος των μαθητών και των γονέων.

 

Απαιτούμε υπέρ του λαού:

Να μην εκτεθεί καμία/κανένας εργαζόμενος, συναδέλφισσα/συνάδελφος, κανένας μαθητής/μαθήτρια σε κίνδυνο.

Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν μέσα στον Μάρτη. Απαγόρευση των απολύσεων όχι μόνο για την περίοδο έκτακτης ανάγκης, αλλά και την περίοδο μετά από αυτήν.

Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης των εργαζομένων που αγωνίζονται.

Κανονική καταβολή των αμοιβών του δώρου του Πάσχα και των ασφαλιστικών εισφορών.  μία μέρα χαμένης ασφάλισης, εγγυημένη καταβολή του ταμείου ανεργίας για όλες και όλους.

Να πληρωθούν τώρα βάσει της σύμβασης και του ωρολογίου προγράμματος όλοι οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, ΙΕΚ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ) ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης.

Να μη γίνει χρήση, για κανέναν εργαζόμενο, της κανονικής άδειας. Να ισχύσει μόνο η άδεια «ειδικού σκοπού». Είμαστε υποχρεωμένοι να μην πάμε στη δουλειά μας για λόγους δημόσιας υγείας, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε διακοπές.

Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σύμφωνα και με τα αιτήματα των υγειονομικών σωματείων ΤΩΡΑ! Επίταξη ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά. των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίταξη ΤΩΡΑ των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Επίταξη κάθε ιδιωτικής υγειονομικής και ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ δομής, από κλινικές μέχρι φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες.

Επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομειακών μονάδων. Προετοιμασία εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, σταδίων, γυμναστηρίων με γρήγορο εξοπλισμό για τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ. Επίταξη κλειστών ξενοδοχείων για προληπτική απομόνωση πληθυσμού προερχόμενου από το εξωτερικό.

Μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία στη α) διατίμηση των προϊόντων διατροφής, φαρμάκου και ειδών υγιεινής/απολύμανσης. Επιβολή προστίμων και απαλλοτρίωση παρτίδων προϊόντων που οι τιμές τους παραβιάζουν τη διατίμηση β) επιβολή κρατικού τιμολογίου του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και ιατρεία που δεν έχουν επιταχθεί.

Απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Για διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Διορισμό ΤΩΡΑ του απαραίτητου αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Υλοποίηση ΤΩΡΑ μέτρων για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

 Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς και σε όλες/ους τις εργαζόμενες και εργαζόμενους για την ανάγκη επαγρύπνησης τώρα και οργάνωσης στα σωματεία και μαζικής συμμετοχής στις συνελεύσεις τους στην επόμενη φάση, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διατηρήσει το καθεστώς εξαίρεσης, καταστολής, και επίθεσης στις ζωές μας μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους.

 

Έχει διαβαστεί 341 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 14 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 340 επισκέπτες και 0 μέλη.