Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους1 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα2 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία3 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει4 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ5 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ανακοινώθηκε νέο εξεταστικό σύστημα

από Η Άλλη Άποψη
 Το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2015 - 2016 και αποτελεί μια μικρή παραλλαγή του συστήματος που προέβλεπε ο νόμος Αρβανιτόπουλου, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, οι τελειόφοιτοι των λυκείων θα κληθούν να παρακολουθήσουν 1 από 3 ομάδες προσανατολισμού και να εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά ανά ομάδα μαθήματα, συν ένα ή δύο που θα επιλέξουν.

Οι ομάδες προσανατολισμού και τα μαθήματα που θα διδαχτούν οι μαθητές τους έχουν ως εξής:

-- Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία, Ιστορία Κατεύθυνσης, Λατινικά, Λογοτεχνία Κατεύθυνσης, Κοινωνιολογία.

-- Ομάδα Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης, Χημεία Κατεύθυνσης, Βιολογία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

-- Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Κατεύθυνσης, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Κοινωνιολογία.

Τα πέντε επιστημονικά πεδία από τα οποία οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα επιλέξουν σχολές, είναι τα εξής: 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές), 2ο επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές), 3ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας και Ζωής), 4ο επιστημονικό πεδίο (Παιδαγωγικές Σπουδές), 5ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής).

Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα

Από τα πέντε παραπάνω διδασκόμενα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν πανελλαδικά σε τρία κοινά που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία που έχει πρόσβαση η ομάδα. Από εκεί και πέρα, καθένα από τα μαθήματα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης και σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο. Κάθε ομάδα προσανατολισμού δίνει τρεις επιλογές από τις οποίες ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον μία, αλλά μπορεί να επιλέξει και δύο αν θέλει. Ειδικότερα:

-- Στην ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Αρχαία και Ιστορία. Από εκεί και πέρα, αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Λατινικά, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Στην ομάδα Θετικών Σπουδών, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Φυσική και Χημεία. Αν οι υποψήφιοι επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα κοινά μαθήματα είναι Ν. Γλώσσα, Μαθηματικά και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Αν οι υποψήφιοι εκτός από αυτά τα τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στην Ιστορία, τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Αν επιλέξουν να εξετασθούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε έχουν πρόσβαση στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015 - 16, οι υποψήφιοι θα μπορούν είτε να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, είτε να επιλέξουν και ένα πέμπτο μάθημα ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο.

Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

Έχει διαβαστεί 575 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 2341 επισκέπτες και 0 μέλη.