του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες οι ανακοινώσεις για τους μόνιμους διορισμούς
από Η Άλλη Άποψη
Σε 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών θα προχωρήσει φέτος το υπουργείο Παιδείας,αριθμός που απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ και οι4.451 θέσειςθα αφορούν στην κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση, ενώ προβλέπονται και5.549 νέες θέσεις.
Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.
Παρότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον «αυξημένο» αριθμό των προσλήψεων, η αλήθεια είναι ότι και αυτές οι προσλήψεις είναι πολύπίσω από τις πραγματικές ανάγκεςτης εκπαίδευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνιμοι διορισμοί που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση.
Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000.
Εξάλλου, τα κενά των εκπαιδευτικών φέτος ήταν πάνω από 52.500 και καλύφθηκαν με αναπληρωτές, ενώ έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη στους 25!