Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

100 χρόνια από την πυρκαγιά που κατέστρεψε και μεταμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη

από Η Άλλη Άποψη
100 χρόνια από την πυρκαγιά που κατέστρεψε και μεταμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, οργανώνουν την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του κ. Γρηγ. Βαρδαρινού  «Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη».  Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.

Το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου 1917 από το μαγείρεμα δύο Ελληνίδων προσφύγων στην αυλή ενός φτωχόσπιτου, που νοίκιαζαν οι οικογένειές τους στην οδό Ολυμπιάδος 3, στα σύνορα με την Άνω Πόλη, στην τότε μουσουλμανική συνοικία Μεβλανέ, ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά. Η φωτιά επεκτάθηκε, πέρασε την Εγνατία οδό, έφθασε στην παραλία και μέσα σε 32 ώρες αφάνισε κυριολεκτικά το ιστορικό κέντρο της εντός των τειχών πόλης. 9.500 κτίρια καταστράφηκαν και περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

-  Πού διέφερε η πυρκαγιά του 1917 από τις συνήθεις πυρκαγιές του 19ου αι., που εκδηλώνονταν σε όλες τις πόλεις (στη Θεσσαλονίκη το 1890 είχαμε επίσης μεγάλη πυρκαγιά) ;

- Ήταν επαρκή τα μέσα πυρόσβεσης της περιόδου εκείνης (ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι σε εξέλιξη);

-  Ποιές ήταν οι πολεοδομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς;

- Πόσο επηρέασε η πυρκαγιά τη μεταβολή της σύνθεσης του πληθυσμού της πόλης;

-  Ποιο ήταν το έργο της Διεθνούς Επιτροπής Νέου Σχεδίου Θεσ/νίκης, που συγκρότησε η κυβέρνηση Βενιζέλου υπό την καθοδήγηση του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ (τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ήταν οι αρχιτέκτονες Αριστ. Ζάχος,  Κων/νος Κιτσίκης, Τόμας Μόσον, οι μηχανικοί Άγγελος Γκίνης, Ζαν Πλεϊμπέρ και ο τότε δήμαρχος Κωνσταντίνος Αγγελάκης).

- Τι τύχη είχε ο νόμος Παπαναστασίου για τα «κτηματόγραφα», που προστάτευαν τους αρχικούς ιδιοκτήτες ακινήτων της πυρίκαυστης ζώνης;

- Πόσο μοιάζει η Θεσσαλονίκη του 1912 με εκείνη του 1930 και του 1970;

                Η ταινία πραγματεύεται τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά και η οποία έγινε ο καταλύτης της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης από μια οθωμανική μεσαιωνική σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Επίσης αξιοποιείται σε υψηλή ευκρίνεια σημαντικό αρχειακό υλικό, που βρήκαν οι συντελεστές της ταινίας μετά από πολύμηνες έρευνες.

                Το ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας 62’ πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2017, ξεκίνησε το Νοέμβριο 2017 τη φεστιβαλική του πορεία από το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest της Χαλκίδας, όπου και έλαβε τιμητική διάκριση. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης, ενώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στη Καλαμάτα τιμήθηκε με το βραβείο κοινού.

Ο κ. Βαρδαρινός σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στο New York College, απ’ όπου αποφοίτησε το 2006 με άριστα. Το 2010 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Edinburgh College of Art, University of Edinburgh με υποτροφία του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης».

 Εργάζεται ως παραγωγός. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν δύο ταινίες μικρού μήκους, τα «Talking Piranhas» και το «The Νoir Project». Η δεύτερη έχει λάβει οκτώ βραβεία σε μια σειρά από φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ταξίδεψε σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στο εξωτερικό και προβλήθηκε σε περισσότερες από σαράντα ειδικές προβολές σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, θέμα που πραγματεύεται η ταινία με έξυπνο και αναπάντεχο τρόπο.

               

Έχει διαβαστεί 798 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1613 επισκέπτες και 0 μέλη.