Δευτέρα, 25 Ιαν, 2021

  • Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Rafale», σειρά έχουν οι φρεγάτες αυξάνοντας τον λογαριασμό για τον λαό
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/1
  • Παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια
  • Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΠΑ Βέροιας
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φέρνει νέο εκλογικό νόμο για Τοπική Διοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική
Έπεσαν οι υπογραφές για τα «Rafale», σειρά έχουν οι φρεγάτες αυξάνοντας τον λογαριασμό για τον λαό1 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/13 Παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στη Βέροια4 Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕΠΑ Βέροιας5 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φέρνει νέο εκλογικό νόμο για Τοπική Διοίκηση πιο αποτελεσματική στην αντιλαϊκή πολιτική6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοιχεία σοκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του #ΠΟΥ και της @UNICEF που αποτυπώνονται στο γράφημα: - 1στα  4νοσοκομεία στο κόσμο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό - 1στα 10 βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης. Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Περισσότερα

"Η Βλαχική παρουσία στην Ημαθία" : Το νέο αφιέρωμα του 39ου τεύχους των “Χρονικών”

από Η Άλλη Άποψη
"Η Βλαχική παρουσία στην Ημαθία" : Το νέο αφιέρωμα του 39ου τεύχους των “Χρονικών”

Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. το 39ο φύλλο του τετραμηνιαίου περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. “Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας” αφιερώνεται στη Βλαχική παρουσία στην Ημαθία.

Δεν είναι σαφές πότε εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Βλάχοι στην Ημαθία, καθώς σύμφωνα με περιηγητές και άλλες καταγραφές, υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία βλαχόφωνων – λατινόφωνων κατοίκων στην περιοχή από τα Ρωμαϊκά ακόμα χρόνια, αλλά οι γραπτές πηγές είναι ελάχιστες και αυτό δυσχεραίνει τη διασταύρωση των πληροφοριών και την επαρκή τεκμηρίωση. Η πρώτη εξακριβωμένη ομαδική εγκατάσταση Βλάχων στο Βέρμιο είναι στη Νάουσα αρχικά από φυγάδες της Σαμαρίνας και της Μοσχόπολης γύρω στα 1771, ενώ η μαζική εγκατάσταση του ημινομαδικού πληθυσμού στα βλαχοχώρια του Βερμίου, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ανάγεται περίπου στα 1830, μετά τη ρήξη τους με τον Αλή Πασά, το ξερίζωμα από τις πατρογονικές εστίες της Πίνδου και την περιπλάνηση τους στη Μακεδονία, με επικεφαλής το Γιώργη Μπαντραλέξη.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία τους είχε σημαντική συμβολή στη σύνθεση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στη διαμόρφωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του νέου ελληνικού έθνους.

Σκοπός του αφιερώματος των “Χρονικών” είναι η ανάδειξη πτυχών της Τοπικής Ιστορίας, οι οποίες σχετίζονται με την παρουσία και τη δραστηριότητα των Βλάχων της Ημαθίας. Μέσα από τις εργασίες οι συγγραφείς μπορούν να αναδείξουν ζητήματα α) που σχετίζονται με την εγκατάσταση τους στην Ημαθία, β) που πραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα επαναστατικά κινήματα του 19ου αιώνα, αλλά και στο Μακεδονικό Αγώνα γ) που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα, δ) που αφορούν στην εκπαίδευση τους, ε) που σκιαγραφούν προσωπικότητες Βλάχων της περιοχής, στ) που σχετίζονται με την τοπιογραφία, αρχιτεκτονική των χωριών και των αστικών συνοικιών όπου κατοικούσαν, ζ) που αφορούν στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους κ.τ.λ.

Έτσι, καλούνται ιστορικοί, ιστοριοδίφες, τοπικοί ερευνητές κ.τ.λ. να καταθέσουν τις εργασίες τους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση των "Χρονικών" xronika_emipi@yahoo.gr με την ένδειξη για το περιοδικό "Χρονικά".

 

Έχει διαβαστεί 135 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 13 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία -1 ως 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 351 επισκέπτες και 0 μέλη.