Τρίτη, 29 Σεπ, 2020

 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) 29/9
 • Ανακοίνωση της Σύγχρονης Λέσχης Μπριτζ Βεροίας
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΜΠΕΟ
 • ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
 • Το νέο προεδρείο του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας
 • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ Θεατρικά εργαστήρια «Η Τέχνη του Θεάτρου εκ των έσω!» ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ!
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) 29/91 Ανακοίνωση της Σύγχρονης Λέσχης Μπριτζ Βεροίας2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΜΠΕΟ3 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ4 Το νέο προεδρείο του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας5 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ Θεατρικά εργαστήρια «Η Τέχνη του Θεάτρου εκ των έσω!» ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επίσκεψη Πομπέο

Αν και ελάχιστα γίνονται γνωστά από όσα συζητούν κυβέρνηση - Πομπέο πίσω από κλειστές πόρτες, η ατζέντα της επίσκεψης και η «κοινή δήλωση» των δύο ΥΠΕΞ ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι ο λαός θα πρέπει να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ειδικά μπροστά στις επικίνδυνες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή, αλλά και... Περισσότερα

"Η Βλαχική παρουσία στην Ημαθία" : Το νέο αφιέρωμα του 39ου τεύχους των “Χρονικών”

από Η Άλλη Άποψη
"Η Βλαχική παρουσία στην Ημαθία" : Το νέο αφιέρωμα του 39ου τεύχους των “Χρονικών”

Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. το 39ο φύλλο του τετραμηνιαίου περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. “Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας” αφιερώνεται στη Βλαχική παρουσία στην Ημαθία.

Δεν είναι σαφές πότε εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Βλάχοι στην Ημαθία, καθώς σύμφωνα με περιηγητές και άλλες καταγραφές, υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία βλαχόφωνων – λατινόφωνων κατοίκων στην περιοχή από τα Ρωμαϊκά ακόμα χρόνια, αλλά οι γραπτές πηγές είναι ελάχιστες και αυτό δυσχεραίνει τη διασταύρωση των πληροφοριών και την επαρκή τεκμηρίωση. Η πρώτη εξακριβωμένη ομαδική εγκατάσταση Βλάχων στο Βέρμιο είναι στη Νάουσα αρχικά από φυγάδες της Σαμαρίνας και της Μοσχόπολης γύρω στα 1771, ενώ η μαζική εγκατάσταση του ημινομαδικού πληθυσμού στα βλαχοχώρια του Βερμίου, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, ανάγεται περίπου στα 1830, μετά τη ρήξη τους με τον Αλή Πασά, το ξερίζωμα από τις πατρογονικές εστίες της Πίνδου και την περιπλάνηση τους στη Μακεδονία, με επικεφαλής το Γιώργη Μπαντραλέξη.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία τους είχε σημαντική συμβολή στη σύνθεση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στη διαμόρφωση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του νέου ελληνικού έθνους.

Σκοπός του αφιερώματος των “Χρονικών” είναι η ανάδειξη πτυχών της Τοπικής Ιστορίας, οι οποίες σχετίζονται με την παρουσία και τη δραστηριότητα των Βλάχων της Ημαθίας. Μέσα από τις εργασίες οι συγγραφείς μπορούν να αναδείξουν ζητήματα α) που σχετίζονται με την εγκατάσταση τους στην Ημαθία, β) που πραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα επαναστατικά κινήματα του 19ου αιώνα, αλλά και στο Μακεδονικό Αγώνα γ) που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα, δ) που αφορούν στην εκπαίδευση τους, ε) που σκιαγραφούν προσωπικότητες Βλάχων της περιοχής, στ) που σχετίζονται με την τοπιογραφία, αρχιτεκτονική των χωριών και των αστικών συνοικιών όπου κατοικούσαν, ζ) που αφορούν στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους κ.τ.λ.

Έτσι, καλούνται ιστορικοί, ιστοριοδίφες, τοπικοί ερευνητές κ.τ.λ. να καταθέσουν τις εργασίες τους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση των "Χρονικών" xronika_emipi@yahoo.gr με την ένδειξη για το περιοδικό "Χρονικά".

 

Έχει διαβαστεί 111 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος Δ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 10 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 241 επισκέπτες και 1 μέλος.