Παρασκευή, 24 Μάι, 2019

  • Γεωργία Μπατσαρά: Να προτιμούμε τα τοπικά καταστήματα και να κάνουμε πιο ελκυστική την αγορά μας
  • Η Υποψήφια Δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά δεξιώθηκε υποψηφίους και συνεργάτες της
  • Κώστας Ναλμπάντης: Ψήφο αλλαγής πορείας απ το Πλατύ
  • Το «πατριωτικό καθήκον»...
  • Γεωργία Μπατσαρά: Στηρίζουμε τον αθλητισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στα χωριά μας
  • Η συνεργασία της Αντιπεριφέρειας με τους ΤΟΕΒ της Ημαθίας έφερε 2 μεγάλα έργα άρδευσης
Γεωργία Μπατσαρά: Να προτιμούμε τα τοπικά καταστήματα και να κάνουμε πιο ελκυστική την αγορά μας1 Η Υποψήφια Δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά δεξιώθηκε υποψηφίους και συνεργάτες της2 Κώστας Ναλμπάντης: Ψήφο αλλαγής πορείας απ το Πλατύ3 Το «πατριωτικό καθήκον»...4 Γεωργία Μπατσαρά: Στηρίζουμε τον αθλητισμό, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στα χωριά μας5 Η συνεργασία της Αντιπεριφέρειας με τους ΤΟΕΒ της Ημαθίας έφερε 2 μεγάλα έργα άρδευσης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση της ΝΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση της ΝΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, να καπηλευθεί συνάντηση που είχε με καλλιτέχνες - δημιουργούς για προεκλογικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημοσιοποιήσει βίντεο με πλάνα από τη συνάντηση που είχε με σωματεία των δημιουργών, στο οποίο τους ευχαριστεί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, καθώς και η αναφορά του ότι «οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι»ξεσήκωσαν αντιδράσεις στο χώρο των δημιουργών.

Εναν χώρο όπου:

Τα πνευματικά του δικαιώματα ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταλήστευσης από την ΑΕΠΙ - των τεράστιων οικονομικών σκανδάλων - με πολλά εισπραγμένα αλλά μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους, δηλαδή τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Τρία χρόνια έχει να εισπράξει πνευματικά δικαιώματα, που μάλιστα για κάποιους από αυτούς, όπως οι στιχουργοί, αποτελούν και τον μοναδικό πόρο επιβίωσης.

Βιώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εδώ και χρόνια με διάφορες ρυθμίσεις και Οδηγίες μετατοπίζει την έννοια του πνευματικού δικαιώματος στην έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ως τέτοια μεταβιβάζεται ολοένα και περισσότερο από τους δημιουργούς στους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και διανομής της Τέχνης.

Για το παραπάνω γεγονός ανακοίνωση εξέδωσε η πρωτοβουλία δημιουργών «Ασμα 450+», που διευκρινίζει πως συνάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ μετά από δικό της αίτημα, και αφού έχει συναντηθεί και με εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, «στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων)».Οσο για τη φράση του Κυρ. Μητσοτάκη για συμβολικό ποσό των επιχειρηματιών στο ελληνικό τραγούδι, «είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δεν είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου».Δηλώσεις που καταγγέλλουν το γεγονός έκαναν και οι Σταύρος Ξαρχάκος και Φοίβος Δεληβοριάς. Μετά τις αντιδράσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Θυμίζουμε ότι δημιουργοί πριν από δύο βδομάδες είχαν συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συγκεκριμένη συνάντηση η Ελένη Μηλιαρονικολάκη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της, και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσαν την υποστήριξη στα δικαιώματα των δημιουργών και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το Κόμμα θα σταθεί στο πλευρό τους, σε κάθε βήμα της προσπάθειάς τους για ίδρυση του νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Αλλωστε, το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, τόσα χρόνια, που ήταν ενάντια στην ύπαρξη της ΑΕΠΙ, ενάντια δηλαδή σε μια ιδιωτική εταιρεία, που διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών ερήμην τους. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που ενώ γνώριζαν από παλιότερα την προβληματική διαχείριση, από την ΑΕΠΙ, των δικαιωμάτων των δημιουργών, δεν έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα. Ολα τα παραπάνω τα έχει αναδείξει το ΚΚΕ τόσο στη Βουλή όσο και στο χώρο των καλλιτεχνών. Οπως έχει αναδείξει και την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που έφερε πέρσι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά προβλέπει και επιτρέπει την ύπαρξη πολλών Ανεξάρτητων Οργανισμών Διαχείρισης, δηλαδή πολλών ΑΕΠΙ, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έξω από τον έλεγχο των δημιουργών.

 

 

Έχει διαβαστεί 55 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Προεκλογικό σποτ του Βασίλη Παπαδόπουλου Υπ. Δημοτικό Σύμβουλο με τον συνδυασμό "Δράση με γνώση"

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 25 Μαϊου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 106 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά