Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Από την παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γεβάρα πρεσβετής της Επανάστασης» με συμμετοχή της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina στην Αθήνα

από Η Άλλη Άποψη
Από την παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γεβάρα πρεσβετής της Επανάστασης» με συμμετοχή της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina στην Αθήνα

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο αίθριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», των εκδόσεων «Ατέχνως», που υπογράφει ο Νίκος Μόττας.

 

Στην εκδήλωση, πέραν του συγγραφέα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κα. Zelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρόξενος Jose Oriol Marrero Martinez, ο Ηρακλής Κακαβάνης των εκδόσεων «Ατέχνως», αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας καθώς και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς την Κούβα και την Λατινική Αμερική. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Διευθυντής της «New Star Cinema».

 

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης διαβάστηκε ευχαριστήρια επιστολή της Δρ. Αλέϊδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του θρυλικού κομμουνιστή επαναστάτη, προς τον Νίκο Μόττα για την συγγραφή του βιβλίου.

 

Εκτός του συγγραφέα, στην εκδήλωση μίλησαν η Πρέσβης της Κούβας και ο Βασίλης Πάπαρης, μέλος του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας.

 

Η Πρέσβης Zelmys Maria Dominguez Cortina ευχαρίστησε τον συγγραφέα και τους παρευρισκόμενους για την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα και αναφέρθηκε τόσο στην σπουδαιότητα της προσωπικότητας και δράσης του Τσε, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει, όσο στην εντατικοποίηση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ που επί εξήντα συναπτά έτη διατηρούν τον γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό.

 

«Ο Τσε συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα διεθνισμού, ένα παράδειγμα για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο. Το παράδειγμα της ενασχόλησης του ως διεθνιστή γιατρού και αντάρτη ακολούθησαν πολλοί νέοι Κουβανοί στο διάβα της ιστορίας. Οι πράξεις του, ως επαναστάτη διπλωμάτη, συνεχίζουν να χαράζουν τον δρόμο για τους διπλωμάτες του σήμερα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Κούβας.

Η Κουβανή διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η τωρινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διατηρεί και να εφαρμόζει να μέτρα της προηγούμενης διοίκησης Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του αποκλεισμού ως «το πιο σκληρό και διαρκές σύστημα καταναγκαστικών μέτρων που έχει ποτέ εφαρμοστεί απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα και συνεχίζει να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κουβανικής οικονομίας».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Πρέσβης τόνισε ότι «στο πλαίσιο των αγώνων και θριάμβων του Κουβανικού λαού στο διάβα της ιστορίας, ο Τσε θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς, πρότυπο για τον Κουβανικό λαό» καταλήγοντας πως «το παράδειγμά του είναι σήμερα περισσότερο ζωντανό από ποτέ».

 

Η παρουσίαση του βιβλίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον Κουβανικών και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης και ιστοσελίδων, οι οποίες έκαναν εκτενείς αναφορές στο γεγονός.

 

Το βιβλίο «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της πολιτικής δράσης του εμβληματικού κομμουνιστή επαναστάτη, με κυριότερη αυτή της συμβολής του στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Κούβας κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια.

 

Έχει διαβαστεί 638 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 425 επισκέπτες και 0 μέλη.