Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
Ο Βεροιώτης Δημοσιογράφος, Ιστορικός Ερευνητής και Λογοτέχνης Αλέκος Χατζηκώστας, με το Μυθιστόρημά του «Το παρελθόν κρατά πολύ» (Εκδ. «Εντύποις», Αθήνα 2016), δοκιμάζεται επιτυχώς και στο πεδίο της μεγάλης γραφής.
Λογοτέχνης, που ενσυνείδητα εισάγει τον κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό στην γραφή του, άφησε ήδη το προσωπικό του στίγμα με τις Συλλογές Διηγημάτων του «Δυτικά του Αλιάκμονα» (2012) και «Σχεδία Μνήμης» (2014). Στο Μυθιστόρημά του «Το παρελθόν κρατά πολύ», συμπυκνώνει τον χρόνο, βάζοντας τον ήρωά του, έναν δημοσιογράφο, να κάνει το μακρύ ταξίδι, από την σημερινή εποχή της κρίσης στο δραματικό παρελθόν με την κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο, να αναζητά την αλήθεια στα συντρίμμια του χθες που μας αποκαλύπτουν ένοχα μυστικά και κατακριτέες συμπεριφορές.
Ο Αλ. Χατζηκώστας δημιουργεί μία αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, με πρωταγωνίστρια την Μνήμη και τον Συγγραφέα άριστο τεχνίτη, που άλλοτε την «ανακαλεί» και ενίοτε την «προσκαλεί». Ο ήρωας της ιστορίας του Αλ. Χατζηκώστα είναι ένας παθιασμένος ερευνητής, οπότε η αφήγηση, ακολουθώντας τις διαδρομές της αστυνομικής πλοκής, μαζί με τους συνακόλουθους κοινωνικούς και πολιτικούς σχολιασμούς, διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη σ’ αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα-αναπαράσταση.