Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής: το Σάββατο 27-08-2016, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

από Η Άλλη Άποψη
Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής: το Σάββατο 27-08-2016,  στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Ενημερωτική εκδήλωση  στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου CONF12

Φέτος, στα πλαίσια του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Conference “Quark Confinement and the Hadron Spectrum” (http://indico.cern.ch/event/353906/) το οποίο λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς από την 28η Αυγούστου έως 3η Σεπτεμβρίου οργανώνεται μία εκδήλωση για το κοινό στη Βέροια. Μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιο προηγμένη έρευνα αιχμής που γίνεται για την κατανόηση της φύσης και των δυνάμεων που τη διέπουν.

Στο πρωινό μέρος της εκδήλωσης (11:30-14:00) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα φυσικής καθώς και να επεξεργαστούν δεδομένα από το Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων ερευνητών.

Στο LHC πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, μετά από έρευνες πενήντα ετών. Πέρσι το καλοκαίρι, το LHC - μετά από αναβάθμιση δύο ετών - ξεκίνησε να καταγράφει εκ νέου δεδομένα Φυσικής από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν διπλάσια ενέργεια από πριν, με σκοπό τις μελέτες ακριβείας του μποζονίου Higgs, καθώς και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων που ίσως παράγονται στις ανεξερεύνητες αυτές ενέργειες. Το κοινό, θα έχει την ευκαιρία και αυτό, να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό HYPATIA (δημιουργία του Παν/μίου Αθηνών), να δει πως το πείραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ και γλυονίων - οι οποίες υπήρχαν τις πρώτες στιγμές του Big Bang - και να λύσει τις απορίες του συζητώντας με ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν γενικά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους επιστήμονες, να κάνουν ερωτήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, και να εξερευνήσουν περιγραφικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αφίσες, βίντεο και ενημερωτικά φυλλάδια.

Μια εκδήλωση που στοχεύει να φτάσει το ευρύτερο κοινό, πιστεύουμε πως πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια καλλιτεχνική χροιά. Για το λόγο αυτό, στην απογευματινή εκδήλωση περιλαμβάνεται ένα μουσικό πρόγραμμα, σε δύο μέρη, από τη σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. H Καλλιόπη Πέτρου θα εκτελέσει ένα ποικίλο πρόγραμμα από γνωστά κλασσικά τραγούδια μουσικής δωματίου, και στο τέλος δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Τομμάζο Ντορίγκο. Η καλλιτέχνης συμμετέχει σε παραγωγές όπερας και οπερέτας στο εξωτερικό και δίνει συναυλίες κλασσικού τραγουδιού και μουσικής δωματίου αλλά και ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού κυρίως στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Η απογευματινή εκδήλωση (19:00-20:30) περιλαμβάνει δημόσια διάλεξη στα ελληνικά από τον Καθ. Εμμανουήλ Τσεσμελή με τίτλο «Το CERN και η αναζήτηση της νέας φυσικής». Ο καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής (http://emmanuel.web.cern.ch/emmanuel/cv.html) είναι υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του CERN και Επισκέπτης Καθηγητής της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και Επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο καθηγητής Ε. Τσεσμελής έχει ευρεία εμπειρία στην προβολή της φυσικής και δίνει δημόσιες διαλέξεις υψηλής ποιότητας. Στη διάλεξή του θα συζητήσει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα του προγράμματος έρευνας στο CERN, συμπεριλαμβανομένων της ανακάλυψης του Higgs, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια του εργαστηρίου.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

11:30 - 14:00 Ενημέρωση του κοινού για το CERN, έκθεση πειραμάτων, προβολές στο ισόγειο, τον ημιορόφο και τον 1ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας

 

19:00 - 20:30

19:00 Πρώτο μέρος της Μουσικής Παράστασης

19:15 Διάλεξη από τον Καθ. Ε.Τσεσμελή “Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής”

20:00 Δεύτερο μέρος της Μουσικής Παράστασης

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, τηλ. 2331024494,

Έχει διαβαστεί 592 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 842 επισκέπτες και 0 μέλη.