Πέμπτη, 25 Φεβ, 2021

  • Η Αττική ξεμένει από ΜΕΘ και οι χώροι εργασίας είναι εστίες υπερμετάδοσης αλλά η κυβέρνηση ενοχοποιεί τις πορείες...
  • Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Νάουσας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/2
  • Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας στον Δήμαρχο Βέροιας
  • Ολοκληρώθηκαν τα Rapid Test στην Τ.Κ. Βεργίνας.Δύο (2) τα θετικά δείγματα σε σύνολο 120 δειγματοληψιών
  • Ασημένιο βραβείο στη διοργάνωση «Best City Awards 2020» απέσπασε ο Δήμος Νάουσας, στην ενότητα Κοινωνική Συνοχή και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η Αττική ξεμένει από ΜΕΘ και οι χώροι εργασίας είναι εστίες υπερμετάδοσης αλλά η κυβέρνηση ενοχοποιεί τις πορείες...1 Συνάντηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με προέδρους Κοινοτήτων του Δήμου Νάουσας2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/23 Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Ημαθίας στον Δήμαρχο Βέροιας4 Ολοκληρώθηκαν τα Rapid Test στην Τ.Κ. Βεργίνας.Δύο (2) τα θετικά δείγματα σε σύνολο 120 δειγματοληψιών5 Ασημένιο βραβείο στη διοργάνωση «Best City Awards 2020» απέσπασε ο Δήμος Νάουσας, στην ενότητα Κοινωνική Συνοχή και Βιώσιμη Ανάπτυξη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σήψη σε κάθε του πτυχή

Οι σοβαρές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού σηκώνουν το «καπάκι» μιας κατάστασης δύσοσμης, καθρεφτίζουν τη σήψη του συστήματος η οποία έχει απλωθεί σε κάθε του πτυχή. Το «δεν άκουσα - δεν ήξερα» της κυβέρνησης και η κατόπιν εορτής προσπάθεια να εμφανιστεί με τη ρομφαία της κά... Περισσότερα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Θανάση Παπαζώτο

από Η Άλλη Άποψη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Θανάση Παπαζώτο διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας  με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συναγωγή Μνήμης», το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Θανάση Παπαζώτο, διακεκριμένο Βυζαντινολόγο, ο οποίος υπηρέτησε στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχικά ως επιμελητής αρχαιοτήτων (1985-1988) και στη συνέχεια ως Διευθυντής της Εφορείας (1988-1990), και διοργανώθηκε για να τιμήσει το έργο του και ειδικότερα να αναδείξει τη μεγάλη προσφορά του στη Βέροια, μέσα από την πνευματική του παρακαταθήκη, η οποία αποτυπώνεται στην πλούσια εργογραφία του για την ιστορία, την τέχνη και την τοπογραφία της πόλης.

Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκδοση από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, του βιβλίου του Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά, στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του σχετικά με ζητήματα αρχαιολογικά, ιστορικά, προσωπογραφικά, εικονογραφικά κ.α. που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Η Δρ. Αρχαιολογίας, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας,  Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία είπε «Στην Βέροια έχουμε δύο εποχές. Πριν τον Παπαζώτο και μετά τον Παπαζώτο. Ότι ξέρουμε για την Βυζαντινή Βέροια είναι χάρη στον Παπαζώτο. Θεωρώ ότι η Βέροια και η Ε.Φ.Α. έχουν υποχρέωση να τον τιμήσουν… Ξαναφτιάχνουμε τον ξενώνα που έμενε ο Παπαζώτος κι εκεί θα φιλοξενούνται ερευνητές. Αυτό θα είναι ένα διεθνής μνημόσυνο».

Η Ολυμπία Μπέτσα, Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθία, η οποία αναφέρθηκε στο βιβλίο «Μακεδονικά Αποσημειώματα» . αρχαιολογία.

Εκ μέρους  του Ταξιάρχη Κόλια, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή  Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η σύζυγος του Θ. Παπαζώτου, Ιόλη Βιγγοπούλου, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του.

Ο Αντώνης Γκαλίτσιος, Αναπληρωτής Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (ΦΩΤΟ), ο οποίος μίλησε για την προσωπικότητα και τα στοιχεία του χαρακτήρα του Θανάση Παπαζώτου. «Η σημερινή εκδήλωση είναι το ελάχιστο αντίδωρο στο έργο του», είπε.

Στη συνέχεια επιστήμονες και άνθρωποι του πνεύματος μίλησαν για το έργο του.

Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων - «Η Βέροια του Θανάση Παπαζώτου»

Ευτέρπη Μαρκή, Δρ. Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - «Ψυχής απείκασμα»

Μαρία Χειμωνοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας - «Προσεγγίζοντας το μέλλον. Η κληρονομιά του Θανάση Παπαζώτου»

Βασίλης Κ. Κατσαρός, Ομότιμος καθηγητής Α.Π. Θ. - «Ο Θανάσης Παπαζώτος ως ιστορικός και φιλόλογος»

Βαγγέλης Μαλαδάκης, Δρ. Αρχαιολόγος - «Για τα Μακεδόνικα Αποσημειώματα του Θανάση Παπαζώτου»

Γιάννης Καισαρίδης, Συγγραφέας - «Σεβίζων Αρχάγγελος της πόλης»

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε η σύζυγος του Θ. Παπαζώτου, Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας, Ερευνήτρια.

 

Έχει διαβαστεί 266 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 19 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 202 επισκέπτες και 0 μέλη.