Η κυβέρνηση μιλάει για «δύσκολο χειμώνα» και ετοιμάζεται να εξαγγείλει μια ακόμα φουρνιά με μέτρα - κοροϊδία. Προκαλούν τον λαό όταν παρουσιάζουν τη «βαρυχειμωνιά» που φέρνει η πολιτική τους ως «φυσικό φαινόμενο» και κρύβουν τους πραγματικούς ενόχους, που είναι:Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, όπου η κυβέρνηση πρωτ... Περισσότερα
Εκδρομή στην Σαμαρίνα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας
από Η Άλλη Άποψη
Την Σαμαρίνα, το βλαχοχώρι των Γρεβενών, επισκέφθηκαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας τη δεύτερη μέρα της Παναγίας στις 16 Αυγούστου.
Ο Σύλλογος της Βέροιας παρευρέθη στο προαύλιο της εκκλησίας της μεγάλης Παναγίας για να παρακολουθήσει τον παραδοσιακό χορό «Τσιάτσιος», ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Ο χορός αυτός αποτελεί το σημαντικότερο χορευτικό δρώμενο της Σαμαρίνας, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι Σαμαριναίοι στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας. Ο χορός έχει πάρει το όνομά του από το όνομα του Τουρκαλβανού επιδρομέα «Τζάτζω» ή «Τσιάτσιο», που γύρω στο 1785 τρομοκρατούσε την γύρω περιοχή. Στον «Τσιάτσιο» σχηματίζονται δύο μεγάλοι κύκλοι από άντρες και γυναίκες. Ο εσωτερικός, που θεωρείται και ο προτεύων, αποτελείται από τους άντρες, ενώ ο εξωτερικός από τις γυναίκες.
Τον χορό συντονίζει ο τελετάρχης που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου και τελειώνει πάντα με σφυρίγματα από τους χορευτές και τους θεατές.
Κορυφαία στιγμή της εκδρομής υπήρξε το αντάμωμα με τους Βλάχους της Σαμαρίνας και των γύρω χωριών.