Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα
  • Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
  • 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους
  • ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία
  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
Χωρίς μάσκες: Η Ουάσινγκτον εναντίον του κουβανικού ιδιωτικού τομέα1 Γαλλία: Με μαζικές κινητοποιήσεις οι μαθητές διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία2 128 κενά μετά και τη Β΄ φάση προσλήψεων . 80 παιδιά στην Παράλληλη Στήριξη εξακολουθούν να περιμένουν τον εκπαιδευτικό τους3 ΕΕΔΥΕ: Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ανεπιθύμητος! Όλοι στη συγκέντρωση την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα4 Nations League: «Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η ισοπαλία της Εθνικής με την Ολλανδία5 Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φόρα παρτίδα

Φόρα παρτίδα

Σε άλλο επίπεδο έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Τσίπρα, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενεργειακή ακρίβεια.Τσακώνονται φόρα παρτίδα για την πατρότητα των «κοστολογημένων» μέτρων και για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαφυλάξει από τη μια τη δη... Περισσότερα

Ημερίδα της ΕΜΙΠΗ στη Βέροια: «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι.».Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις

από Η Άλλη Άποψη

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συνύπαρξη, συμβίωση και συμπόρευση

 

Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, η Ε.Μ.Ι.Π.Η. αποφάσισε να προβεί στην πραγματοποίηση μίας σειράς Ημερίδων, με τον γενικό τίτλο «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι. - Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις». Η πρώτη θεματική ενότητα πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα:  «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. Συνύπαρξη, συμβίωση, συμπόρευση». Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα και πτυχές που αφορούν στην ιστορία των θρησκευτικών ομάδων που ανέπτυξαν δραστηριότητα και οργανωμένη παρουσία στην ιστορία της Βέροιας και της Ημαθίας ευρύτερα, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποσκοπεί, καθαρά, στην έρευνα της ιστορίας διαφόρων κοινωνικών συνιστωσών (εθνοτικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών) της Ημαθίας, με όρους και μεθόδους καθαρά ιστορικούς, χωρίς καμία πρόθεση ανάπτυξης διαλόγου σε θεολογικά, θρησκευτικά και παρεμφερή ζητήματα. Μέσα από αυτή την προσπάθεια θεωρούμε ότι δίνεται η δυνατότητα τόσο στο ερευνητικό – επιστημονικό κοινό, όσο και στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής, να ενημερωθούν για την ιστορία των διαφόρων «ετερογενών ομάδων» που έζησαν (ή και συνεχίζουν να υφίστανται) στη Βέροια και την Ημαθία, φωτίζοντας έτσι τη «σκιά και την ομίχλη» παλαιότερων εποχών, στις οποίες οι εθνοτικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες θεωρούνταν σημείο περιθωριοποίησης και απομονωτισμού.

Η πρώτη Ημερίδα, αυτής της θεματικής, θα πραγματοποιηθεί στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βέροιας την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 18:30.

Με γενικό μήνυμα την, συνθηματικού χαρακτήρα, τοποθέτηση «Ας αποδομήσουμε αυτά που μας πλήγωσαν και ας μιλήσουμε για αυτά που μας ενώνουν», θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή και το ερευνητικό ενδιαφέρον της διοργάνωσης σε πτυχές που θα επιχειρούν να εντάξουν την πολυχρωμία των θρησκευτικών τοποθετήσεων και επιλογών στο πλαίσιο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Με τη βεβαιότητα ότι η πρώτη αυτή προσπάθεια κατάρριψης των «διαχωριστικών γραμμών» θα τύχει θετικής ανταπόκρισης, από ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμμετοχή σας.

 

Έχει διαβαστεί 619 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1968 επισκέπτες και 0 μέλη.