Τρίτη, 22 Οκτ, 2019

  • Συνέντευξη του Αντώνη Μαρκούλη
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
  • Δυσαρέσκεια τοπικών φωτογράφων στην Βέροια για απευθείας ανάθεση δουλειάς του δήμου στην Θεσσαλονίκη
  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Η.Δ.: «Ίδρυση και λειτουργία προστατευόμενης στέγης  ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, στη Βέροια»
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κουτρουμπάκη «Ο Μαραγκός»
Συνέντευξη του Αντώνη Μαρκούλη1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ3 Δυσαρέσκεια τοπικών φωτογράφων στην Βέροια για απευθείας ανάθεση δουλειάς του δήμου στην Θεσσαλονίκη4 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Η.Δ.: «Ίδρυση και λειτουργία προστατευόμενης στέγης  ημιαυτόνομης διαβίωσης νέων που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, στη Βέροια»5 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κουτρουμπάκη «Ο Μαραγκός»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιαφέρουσα παρέμβαση!

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Ενδιαφέρουσα παρέμβαση!

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του γνωστού δικηγόρου και πρώην προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «ΧΑΛΑΜΟΝΗ» στη Βέροια (12/11). Το ενδιαφέρον της έγκειται στο ότι δεν έμεινε μόνο στο παρελθόν αλλά είχε και σαφείς αναφορές στο σήμερα και στους διάφορους εθνικισμούς που αναφύονται. Παρουσιάζουμε πλευρές της:

«Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  είναι ένα παράθυρο στην Ιστορία. Στην Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, της προσφυγιάς, της Πόλης που αποτέλεσε επίκεντρο του Ελληνισμού, της Πόλης που υποχρεώθηκαν εν τέλει οι Έλληνες να εγκαταλείψουν.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ είναι μια ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στον τόπο των προγόνων τους, να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και να γνωρίσουν τον μαρτυρικό Πόντο και τους Πόντιους με τα μάτια του  συγγραφέα και των ηρώων τους.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  ανήκει σε αυτήν την κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος, όπου όμως η ιστορία κατέχει την πρωταρχική θέση και στόχος του συγγραφέα είναι αυτή να αποκαλυφθεί στον αναγνώστη και να τον καταστήσει μύστη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, που συντάραξαν τον Ελληνισμό της Ανατολής και εν  τέλει διέσωσαν τον Ελλαδικό χώρο με το μπόλιασμα των ξεριζωμένων προσφύγων και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κουλτούρας που κουβάλησαν μαζί τους στη Μάνα Ελλάδα.

Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να υποβάλλει τον αναγνώστη με περίτεχνο σενάριο. Το σενάριο είναι η ίδια η ΖΩΗ. Μια πραγματικότητα που δυστυχώς ξεπερνά συχνά και τη φαντασία. Υπό αυτή την έννοια ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιστορία μιας οικογένειας, της δικής του οικογένειας όχι για να τραβήξει πρόσκαιρα την προσοχή του αναγνώστη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά ως όχημα για να μιλήσει για την Ιστορία ενός ολοκλήρου γένους, ενός Γένους που υπέστη Γενοκτονία από τον ίδιο προαιώνιο εχθρό της Ανθρωπότητας, από το Τέρας που έχει γεμίσει την Ιστορία με ανθρώπινα θύματα, το Τέρας του Εθνικισμού.    

Αυτή είναι και η διττή χρησιμότητα που κάνει αυτό το βιβλίο πολύτιμο: Η ΧΑΛΑΜΟΝΗ  δεν είναι  μονάχα μια ιστορική καταγραφή. Είναι και ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ. Μια προφητεία για το μέλλον που επιφυλάσσει το Τέρας του Εθνικισμού για τους λαούς, μια προφητεία για τους δρόμους της προσφυγιάς που και τότε και τώρα άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι κυνηγημένοι, οικογένειες ξεκληρισμένες, παιδιά σε απόγνωση και γέροι σε απελπισία αναγκάζονται να πάρουν ξανά και ξανά σε μια αέανη διαδρομή χωρίς τέλος και κατά κανόνα χωρίς γυρισμό.

Σήμερα που το Τέρας του Εθνικισμού βρυχάται ξανά σε όλη την Ευρώπη και τον Κόσμο, αναζητώντας νέα θύματα, βιβλία σαν τη ΧΑΛΑΜΟΝΗ  αποτελούν όπλα στη φαρέτρα των ανθρώπων που μάχονται για μια Ελεύθερη και Ειρηνική Κοινωνία.

 «Λαός που δεν γνωρίζει ή ξεχνά την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει» Σανταγιάνα – Ισπανός φιλόσοφος»

 

 

Έχει διαβαστεί 394 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1 μποφόρ

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 135 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά